Пропускане към основното съдържание

Затоплянето на времето ще спре ли пандемията от коронавирус?

Затоплянето на времето ще спре ли пандемията от коронавирус?

Един от големите въпроси около пандемията с коронавируса, който все още е без отговор, е как ще се развие при по-топло време заразата, която се появи в Китай и се разпространи в над 100 страни предимно през зимния сезон, предаде Асошиейтед прес, цитирани от Дарик.

Също като грипа, новата болест е респираторна инфекция от семейството на вирусите, които обикновено преживяват по-дълго при по-студено време. Повечето хора изпитват само леки или умерени симптоми като треска и кашлица, но по-възрастните хора и пациенти с други основни заболявания може да развият сериозни болести като пневмония например.

Коронавирусът достигна всички континенти с изключение на Антарктида, но все още няма големи заразявания в южното полукълбо.

Досега никой не знае дали коронавирусът ще отстъпи със затоплянето на времето. Той бе идентифициран в края на декември и повечето учени казват, че няма данни, които да навеждат на мисълта, че случаите на COVID-19 ще започнат да намаляват при по-топло време.

"Трябва да допуснем, че вирусът ще продължи да разполага с възможност да се разпространява и да казваме, че ще изчезне като грипа със затопляне на времето означава да създаваме фалшиви очаквания", казва д-р Майкъл Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации на СЗО.

Д-р Дейл Фишър, старши консултант по инфекциозни болести в Националния университет на Сингапур също не е убеден, че топлото време значително ще забави разпространението на коронавируса.

"Може би след като минат няколко години и повечето хора по света са го прекарали, той ще се успокои и ще премине в по-грипоподобен вариант", каза той. "Но след като нямаме естествен имунитет срещу него, сме много по-уязвими, независимо какво е времето", добави д-р Фишър.

Д-р Мохамад Саджади от университета на Мериленд смята, че времето ще изиграе ключова роля. Той и колегите му са установили поразяващо температурно сходство между районите с бум на COVID-19 - между 5 и 11 градуса по Целзий.

"Ако сме прави за сезонността, това ще помогне за наблюдението на вируса и други мерки за общественото здраве", каза д-р Саджади.


Новият вирус е генетично свързан с ТОРС и близкоизточния респираторен синдром. ТОРС първо се появи в Китай в края на 2002 г. и с него се заразиха близо 8000 души по света, преди да бъде обявен за овладян през юли 2003 г. Но не настъпването на лятото спря ТОРС, а извънредните мерки, сред които бяха прекратяване на пътуванията от огнищата на заболяването в Азия и Канада и масово избиване на цибетките, които разпространяваха болестта.

Не е ясно и защо новият коронавирус не се разраства епидемично в южното полукълбо. Може да е още рано, като се има предвид, че понякога отнема месеци вирус да премине през страните по света. Друга причина може да е свързана с това, че симптомите на COVID-19 са сходни с тези на много други заболявания като грип, шарка или малария.

Бенджамин Каулинг, който оглавява звеното по епидемиология и биостатистика във факултета по обществено здраве на Хонконгския университет подозира, че в някои страни като Тайланд и Виетнам разпространението на болестта е много по-голямо от броя потвърдени случаи. Освен това според него има значение и поведението на хората през зимата. "Когато е по-студено, е по-вероятно хората да прекарват повече време на закрито, отколкото през лятото. А повече време на закрито означава, че е по-вероятно хората да прекарват повече време заедно в една стая и така да се заразяват", добави той.

Според Каулинг обаче не е много вероятно високите температури да спрат напълно разпространението на вируса. "Не мисля, че можем да разчитаме да спре през лятото. Може да се забави, но не и да спре. При тези темпове може да се очаква, че всяка страна по света ще има случаи на заразата в рамките на девет месеца - засега сме се отправили в тази посока", каза той.

Мнение на академик Ангел Гълъбов:


КОРОНАВИРУС НОВИНИ >>
Борбата с коронавируса е отговорност на всички, обединени ще го победим!

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Вижте какво откри МВР при акцията срещу ало измамниците в Левски

Пресцентърът на МВР разпространи снимки с откритите пари, злато и автомобили по време на спецопарацията срещу телефонната мафия в Левски. Часове наред продължи обискът в къщата на смятания за тартор на ало-измамниците Димитър Серафимов-Келеша и синът му Васил.

При акцията на ГД "Национална полиция", ОДМВР - Плевен и Дирекция "Жандармерия" бяха арестувани 8 дуии - 7 в Левски, и един - който бил тяхно "муле", в София.

Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения, допълниха от МВР.


Алкохолът направил маймуната човек

Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години, твърдят британски учени в нова книга, цитирана от в.”Дейли мейл”‘

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър. Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването.

Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си “Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка”.

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.

Авторките на книгата припомнят, че ал…

Бутнаха дете пред влак (ВИДЕО)

8-годишно дете почина, след като 40-годишен мъж го бутна пред влак на най-натоварената гара във Франкфурт, предаде „Дойче веле” цитирани от НОВА. Нападател се е опитал да бутне и майката на детето, както и други пътници.


Мъжът е арестуван, въпреки че се е опитал да избяга. Мястото е оградено с полицейски ленти, а пътници не се допускат в близост.

По информация от полицията има връзка между нападнатите майка и дете и агресора.