Пропускане към основното съдържание

Затоплянето на времето ще спре ли пандемията от коронавирус?

Затоплянето на времето ще спре ли пандемията от коронавирус?

Един от големите въпроси около пандемията с коронавируса, който все още е без отговор, е как ще се развие при по-топло време заразата, която се появи в Китай и се разпространи в над 100 страни предимно през зимния сезон, предаде Асошиейтед прес, цитирани от Дарик.

Също като грипа, новата болест е респираторна инфекция от семейството на вирусите, които обикновено преживяват по-дълго при по-студено време. Повечето хора изпитват само леки или умерени симптоми като треска и кашлица, но по-възрастните хора и пациенти с други основни заболявания може да развият сериозни болести като пневмония например.

Коронавирусът достигна всички континенти с изключение на Антарктида, но все още няма големи заразявания в южното полукълбо.

Досега никой не знае дали коронавирусът ще отстъпи със затоплянето на времето. Той бе идентифициран в края на декември и повечето учени казват, че няма данни, които да навеждат на мисълта, че случаите на COVID-19 ще започнат да намаляват при по-топло време.

"Трябва да допуснем, че вирусът ще продължи да разполага с възможност да се разпространява и да казваме, че ще изчезне като грипа със затопляне на времето означава да създаваме фалшиви очаквания", казва д-р Майкъл Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации на СЗО.

Д-р Дейл Фишър, старши консултант по инфекциозни болести в Националния университет на Сингапур също не е убеден, че топлото време значително ще забави разпространението на коронавируса.

"Може би след като минат няколко години и повечето хора по света са го прекарали, той ще се успокои и ще премине в по-грипоподобен вариант", каза той. "Но след като нямаме естествен имунитет срещу него, сме много по-уязвими, независимо какво е времето", добави д-р Фишър.

Д-р Мохамад Саджади от университета на Мериленд смята, че времето ще изиграе ключова роля. Той и колегите му са установили поразяващо температурно сходство между районите с бум на COVID-19 - между 5 и 11 градуса по Целзий.

"Ако сме прави за сезонността, това ще помогне за наблюдението на вируса и други мерки за общественото здраве", каза д-р Саджади.


Новият вирус е генетично свързан с ТОРС и близкоизточния респираторен синдром. ТОРС първо се появи в Китай в края на 2002 г. и с него се заразиха близо 8000 души по света, преди да бъде обявен за овладян през юли 2003 г. Но не настъпването на лятото спря ТОРС, а извънредните мерки, сред които бяха прекратяване на пътуванията от огнищата на заболяването в Азия и Канада и масово избиване на цибетките, които разпространяваха болестта.

Не е ясно и защо новият коронавирус не се разраства епидемично в южното полукълбо. Може да е още рано, като се има предвид, че понякога отнема месеци вирус да премине през страните по света. Друга причина може да е свързана с това, че симптомите на COVID-19 са сходни с тези на много други заболявания като грип, шарка или малария.

Бенджамин Каулинг, който оглавява звеното по епидемиология и биостатистика във факултета по обществено здраве на Хонконгския университет подозира, че в някои страни като Тайланд и Виетнам разпространението на болестта е много по-голямо от броя потвърдени случаи. Освен това според него има значение и поведението на хората през зимата. "Когато е по-студено, е по-вероятно хората да прекарват повече време на закрито, отколкото през лятото. А повече време на закрито означава, че е по-вероятно хората да прекарват повече време заедно в една стая и така да се заразяват", добави той.

Според Каулинг обаче не е много вероятно високите температури да спрат напълно разпространението на вируса. "Не мисля, че можем да разчитаме да спре през лятото. Може да се забави, но не и да спре. При тези темпове може да се очаква, че всяка страна по света ще има случаи на заразата в рамките на девет месеца - засега сме се отправили в тази посока", каза той.

Мнение на академик Ангел Гълъбов:


КОРОНАВИРУС НОВИНИ >>
Борбата с коронавируса е отговорност на всички, обединени ще го победим!

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет


Тежка катастрофа в Полша, един човек е загинал и най-малко 20 са ранени (ВИДЕО)

Варшава, Полша (AP) - Градски автобус е пробил бариера на магистрален надлез и паднал върху бетонен насип, при което е загинал поне един човек и са ранени около 20 други, съобщиха властите.

Петима от ранените са хоспитализирани в тежко състояние, каза здравният министър Лукаш Шумовски.


Кметът на Варшава Рафал Тшасковски, кандидат на президентските избори през уикенда, спря кампанията си извън столицата и отиде на мястото на катастрофата.


Автобусът се е разцепил наполовина, като предната част опираше отстрани на насипа, след като преминава през преградата и се забива на няколко метра по-долу. Втората част на автобуса остава да виси отгоре на парапетите, като в средната част се виждаше зееща дупка.


Тшасковски заяви, че разследващите смятат, че шофьорът на автобуса може да е загубил контрол, след като внезапно му е прилошало, но предупреди, че разследването продължава. Той каза, че шофьорът е млад, а автобусът е на година.


Шофьорът е хоспитализиран, но не е в тежко състояние, съобщиха от…

Десетгодишно момче постави световен рекорд за бързо решаване на задачи (ВИДЕО)

10-годишен ученик в началното училище в Англия постави рекорд на Гинес за решаване на задачи за умножение и деление за една минута.

Надуб Гил, 10-годишен, ученик в основното училище Longmoor в Лонг Итън, Англия, прекарва част от времето си заради карантината на COVID-19, практикувайки математика в приложението Times Table Rock Stars където завърши с помощта на образователната платформа, за да постави рекорда на Гинес.

Джил отговори на 196 въпроса за умножение и деление за една минута, средно на повече от три отговора в секунда, побеждавайки около 700 други ученици, които опитаха новия запис, създаден от Гинес в партньорство с приложението.

Момчето получи официален сертификат за най-високия резултат, постигнат на Times Tables Rock Stars за една минута.