Пропускане към основното съдържание

Салваторе Козма: Италиански кмет на фронтовата линия срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Салваторе Козма: Италиански кмет на фронтовата линия срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Ако в момента се намирахте в живописното италианско градче Турси, със сигурност щяхте да го срещнете. Или всъщност да го видите от прозореца или балкона, защото щяхте да сте под карантина, като повечето страни в света, съобщава Dir.bg.

Вечер се откроява със сигнален екип и маска на лицето, движейки рамо до рамо наред с местните власти из тесните улички на един от най-красивите и най-малки градове в Южна Италия.


Салваторе Козма се прочу като "Кмета с жълатата жилетка", който застана на фронтовата линия в борбата срещу коронавируса.

Градчето, за което носи отговорност, е с население от 5000 души, но повечето от тях са над средната възраст. Турси е оазис в запустялата покрай карантина Италия. Засега в общината има едва 20 души, поставени под задължителна карантина и нито един заразен.


Салваторе Козма е бивш футболист, баща на двама синове и кмет от 2015 година. Турси е побратимен с българското градче Елена от 2018 година. Чрез двете малки градчета България и Италия развиват своите връзки в областта на изкуството. През октомври миналата година именно град Турси връчва няколко грамоти и дипломи на наши млади художници в рамките на съвместен проект.

Досега може и да сте знаели твърде малко за този живописен край в Италия, който носи поетичното име "белия регион" и се намира точно на токчето на Ботуша, разположен между две морета. Но в последните дни Салваторе Козма и Турси се превърнаха в основни герои на Италия в борбата с коронавируса. Видеоклиповете и живите му включвания се гледат от хиляди италианци, заключени в къщите, а общината му е част от инициативата "домашна нощна музика" и поощрява пианисти, диджеи и певци, готови да нададат глас от терасите и покривите си, за да вдигнат духа на населението.

Всяка вечер той е онлайн и излъчва на живо емоционално обръщение към съгражданите си. Споделя мисли, които да го връхлетели през деня и анализира  мерките, които са предприети в Турси и всъщност не се различават по нищо от тези в останалите италиански градове.


Кметът Козма отбелязва, че със сигурност загубите за хазната и за туристическия бранш ще бъдат значителни заради пандемията и карантината. Основната туристическа атракция на Турси е Рабатана - древен арабски квартал, кандидат за световно наследство на ЮНЕСКО. Огромен интерес винаги е имало и към исторически център и Малката базилика на Англон, както и към кулинарните деликатеси на района.

По време на карантината, макар и малък, Турси не бе подминат от измамници и порочни практики. Така например влезе в новините с фрапантен случай на опити да бъдат надхитрени и ограбени местните жители още в първите часове на карантината.

КОРОНАВИРУС НОВИНИ >>

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет


Водолази спасиха кашалот заплетен в мрежа на рибари (ВИДЕО)

Кашалот, попаднал в гигантска риболовна мрежа, получи така необходимата приятелска ръка от италиански водолази, които заснеха невероятното спасяване с камера отблизо, съобщава TMZ.

Тази сърдечна сцена се е случила край бреговете на Липари, където биолози, работещи в център за възстановяване на костенурки, забелязват кита не далеч от брега. Кашалота не е помръдвал, така че екипът се свързва с бреговата охрана, която изпраща група водолази за проверка.

Със сигурност ситуацията е била трагична, опашката на кита е била заплетена в незаконна рибарска мрежа - и ако гледате видеото, което водолазите са успели да заснемат, можете да забележите, че е опашката на бозайника е увита стегнато и това прави почти невъзможно за морско същество да плува свободно.

Е, водолазите се захващат за работа и двама от тях се гмуркат под вода с херметични камери и инструменти и започват да  режат въжетата, от които китът не можеше да се освободи. Не е ясно колко време е било нужно, но във всички случаи операци…

Въоръжено американско семейство застана пред имота си да го брани от протестиращи (ВИДЕО)

Семейство американци застана пред имението си и насочи оръжия към протестиращите в Сейнт Луис, докато групата се отправи към дома на кмета, за да поиска оставката му. Полицията заяви, че хората от тълпата са крещели отправяйки заплахи към двойката.

Марк Макклоски, 63-годишен, каза пред местна телевизионна станция, че той и съпругата му Патриша, двамата адвокати, са се изправели пред „гневна тълпа“ на частната си улица и са се страхували за живота си.

Не са повдигнати обвинения срещу тях. Полицията заяви, че все още разследват, но са го определили като случай на престъпление и нападение чрез сплашване срещу двойката от страна на протестиращите сред расово многообразната тълпа.

Протестиращите се ядосаха на кмета Лида Крюсън, че четеше на глас имената и адресите на няколко жители, които написаха писма с призив за защита на полицията. Групата от поне 500 души скандира: „Оставка, Лида! Вземете ченгетата със себе си! ”.

Видео в социалните медии показа Марк Макклоски и 61-годишната му съпру…