Пропускане към основното съдържание

Геолози откриха част от изчезнал континент край остров "Бафинова земя"

Откриха част от изчезнал континент край остров "Бафинова земя"
Снимка: True Patriot

Като преглеждаха проби от Бафинова земя, за да търсят диамантена жила, канадски геолози се натъкнаха на непозната останка от Северноатлантическия кратон - древна част от земната континентална кора, съобщи Физ.орг.

Кимберлитните скали са ключови в търсенето на диаманти. Те са образувани преди милиони години на дълбочина от 150 до 400 км и се изтласкват на повърхността от геоложки и химически процеси, предава БТА.


Когато геолози от университета на Нова Колумбия анализирали кимберлитни проби от проекта Чидляк на "Де Беерс" на Бафинова земя, разбрали, че те са много специални. Ти имали минерален подпис, съответстващ на друг участък от Северноатлантическия кратон - древна част от земната континентална кора, която стига от Шотландия до Лабрадор. Съседни древни кратони в Канада - в Северен Квебек, Северен Онтарио и Нанавут са със съвсем различна минералогия.

Кратоните са стабилни фрагменти от земната кора на милиард години. Около тях се събират други блокове. Някои от тези ядра още са в центъра на континентални плочи, като Северноамериканската, но други древни континенти са се разделили на по-малки фрагменти.

Северноамериканският кратон се е разделил на фрагменти преди 150 милиона години.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Младеж загина в катастрофа близо до Варна

18-годишен младеж е загина на 26 август в катастрофа, станала на пътя между селата Млада гвардия и Невша, съобщиха от полицията.

Около 10:30 часа е получен сигнал, че е забелязан блуснат в дърво автомобил.

Изпратеният на място автопатрулен екип установява, че автомобила е „Форд Фокус“ а в него, вследствие на ПТП-то е починал 18-годишния му водач.

По случая се води досъдебно производство.

Прогноза за времето на морето в понеделник

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури на въздуха: 25°-30°.

Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

На Марс забелязаха уникално зелено сияние (СНИМКИ)

Атмосферно явление, подобно на Аврората на Земята, е регистрирано за първи път на други планети. Астрономите на Европейската космическа агенция записаха зелено сияние в атмосферата на Марс. Това беше съобщено на официалния уебсайт на ЕКА.


Експертите отбелязват, че сиянието е било подобно на Аврорите на Земята. Освен това марсианският блясък е много по-интензивен.


Атмосферното явлението е било заснето от космическия апарат ExoMars Trace Gas Orbiter. Най-интензивната полярност се наблюдава на височина от 80 километра над повърхността на Марс.


Учените отбелязват, че сиянието се появява, когато е изложено на слънчева светлина върху молекулите на въглеродния диоксид в атмосферата, освобождавайки кислородни молекули.


В същото време астрономите подчертават, че това е първото сияние, регистрирано на други планети.