Пропускане към основното съдържание

Забавно, какво е забавление


Забавно, забавление

Забавлението се дефинира от английския речник на Оксфорд като "лекомислено удоволствие, удоволствие или забавление; бурно веселие или забавление". Въпреки че е свързано с отдих и игра, забавлението може да се срещне и по време на работа, социални функции и в ежедневието. Има психологически и физиологични последици за преживяването при забавлението. Съвременните западни цивилизации дават приоритет на забавлението като външен и сексуален аспект.

Думата забавно

Думата забавление се свързва със спорт, сексуална активност, забавни медии, висока веселие и забавление. Въпреки че етимологията му е несигурна, се спекулира, че може да произлиза от fonne (глупак) и fonnen (този, който заблуждава другия). Значение от 18-ти век (все още използвано в Оркни и Шетланд) е любопитно „измама, измама, измама“, което все още е запазено в израза „да се подиграваш“. Хазяйката щеше да отговори, но беше предотвратена от миротворческия сержант, явно на недоволството на Партридж, който беше голям любител на това, което се нарича забавление, и голям популяризатор на онези безобидни кавги, които са по-скоро за производство на комични от трагични инциденти. Хенри Филдинг, Историята на Том Джоунс, основател (1749 г.) Начинът, по който се използва думата забавление, демонстрира нейната отличителна неуловимост и щастие.


Забавно, изрази

Изрази като "Забавлявай се!" и "Това беше забавно!" показват, че забавлението е приятно, лично и до известна степен непредсказуемо. Изрази като „Аз се подигравах на себе си“ предават усещането, че забавлението е нещо, което може да бъде забавно и да не се приема на сериозно. Прилагателното "смешно" има две значения, които често трябва да се изяснят между говорител и слушател. Едното значение е „забавно, весело, дрънкащо“, а другото значение е „странно, странно, своеобразно“. Тези различия показват удивителния и опитния характер на забавлението и трудността да се разграничи „забавлението“ от „насладата“. Забавлението е забавно, когато дейност, смятана за забавление, се ориентира към цел.

Забавното в спорта

Много физически занимания и индивидуални спортове се считат за забавление, докато участникът не се стреми да спечели състезание, в този момент голяма част от забавлението може да изчезне, когато фокусът на индивида се затегне. Сърфирането е пример. Ако сте "мека душа" (не се състезавате или не се занимавате с екстремен спорт) "след като яздите вълни, гарантирано ви е ... забавно". Удоволствието от забавлението е здраве и може да се види от многобройните усилия за използване на положителните му асоциации. Например, има много книги по сериозни теми, за умения като музика, математика и езици, обикновено доста трудни за овладяване, които „забавно“ се добавят към заглавието.

Забавното в спорта

Психология на забавлението

Според Йохан Хуизинга забавлението е „абсолютно основна категория на живота, позната на всички от пръв поглед до нивото на животните“. Психологическите изследвания разкриват както значението на забавлението при животните, така и неговия ефект върху възприемането на времето, което понякога се казва, че е съкратено, когато човек се забавлява. Както се казва в поговорката: „Времето лети, когато се забавляваш“. Предполага се, че игрите, играчките и дейностите, възприемани като забавление, често са предизвикателство по някакъв начин. Когато човек е предизвикан да мисли съзнателно, да преодолее предизвикателство и да научи нещо ново, е по-вероятно да се наслади на ново преживяване и да го гледа като на забавление. Промяната от рутинни дейности изглежда е в основата на това възприятие, тъй като хората прекарват голяма част от типичния ден, ангажирани с дейности, които са рутинни и изискват ограничено съзнателно мислене.


Как обработва мозъка забавната информация

Рутинната информация се обработва от мозъка като „откъснат образец“: „Рядко гледаме в реалния свят“, според дизайнера на играта Раф Костер, „вместо това разпознаваме нещо, което сме изкълчили, и го оставяме в това. Човек може да твърди, че същността на голяма част от изкуството е в това, че ни принуждават да виждаме нещата такива, каквито са в действителност, а не такива, каквито ние ги приемаме “. Тъй като помага на хората да се отпуснат, понякога забавлението се счита за музика на "социална смазка", което е важно за добавяне на "към удоволствието от живота на човек" и помага за "действа като буфер срещу стреса". За децата забавлението е силно свързано с играта и те имат голям капацитет да извличат забавлението от нея по спонтанен и изобретателен начин. Играта „включва способността да се забавляваш - да можеш да се върнеш поне за малко, за да не се приземиш никога и да му се насладиш“.

Как обработва мозъка забавната информация

Възприемането на забавната информация

Някои учени са идентифицирали области на мозъка, свързани с възприемането на новостта, които се стимулират, когато са изправени пред „необичайни или изненадващи обстоятелства“. Науката смята, че първоначално информацията се получава в хипокампуса, мястото на дълготрайна консолидация на паметта, където мозъкът се опитва да съпостави новата информация с разпознаваеми модели, съхранявани в дългосрочната памет. Когато не е в състояние да направи това, мозъкът освобождава допамин, химикал, който стимулира амигдалата, мястото на емоциите и създава приятно усещане, свързано с новата памет. С други думи, забавлението се създава чрез стимулиране на мозъка с новост.

Забавлението в съвременния свят

В съвременния свят забавлението се продава като потребителски продукт под формата на игри, новости, телевизия, играчки и други забавления. Марксистките социолози като Франкфуртската школа критикуват масово произведеното забавление като твърде изчислено и празно, за да бъде напълно удовлетворяващо. Бил Грифит сатиризира тази дисфория, когато неговият анимационен герой Zippy the Pinhead механично пита: "Забавляваме ли се още?" В песента на Бийтълс „Тя напуска дома“ забавлението се нарича „единственото нещо, което парите не могат да купят“.

Забавлението в съвременния свят

Хумор

Хуморът (британски английски), също изписан като хумор (американски английски; вижте правописни разлики), е тенденцията на преживяванията да провокират смях и да осигуряват забавление. Терминът произлиза от хуморалната медицина на древните гърци, които учеха, че балансът на течностите в човешкото тяло, известен като хумури (на латински: хумор, "телесна течност"), контролира човешкото здраве и емоции. Хора от всички възрасти и култури реагират на хумор. Повечето хора са в състояние да изпитат хумор - да се забавляват, да се усмихват или да се смеят на нещо смешно (като пъзел или шега) - и по този начин се счита, че имат чувство за хумор.

Хуморът и човека

Хипотетичният човек, който няма чувство за хумор, вероятно ще поведе поведението, което го подтиква за необяснимо, странно или дори ирационално. Въпреки че в крайна сметка се определя от личния вкус, степента, в която човек намира нещо хумористично, зависи от множество променливи, включително географско местоположение, култура, зрялост, ниво на образование, интелигентност и контекст. Например, малките деца могат да се възползват от куклени спектакли Punch and Judy или карикатурите на Том и Джери, чиято физическа природа го прави достъпна за тях. За разлика от това, по-сложните форми на хумор като сатирата изискват разбиране на социалния й смисъл и контекст и по този начин са склонни да се харесат на по-зряла публика.

Лайфстайл, любопитно, забавноhttps://www.7bul.com/

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Товарен влак срути мост в Аризона, запали се и падна в реката (ВИДЕО)

Товарен влак срути мост в Аризона, запали се и падна в реката.

Класация на в. „Дейли мирър“ определи Вин Дизел за най-симпатичен плешивец (ВИДЕО)

Класация на в. „Дейли мирър“ определи Вин Дизел за най-симпатичен плешивец.На второ място с малко изостана Дуейн „Скалата“ Джонсън. Принц Уилям е в дъното на класацията.

Вижте Big Bud най-големият сеслкостопански трактор в света (ВИДЕО)

Вижте Big Bud най-големият сеслкостопански трактор в света.