Пропускане към основното съдържание

Територията на най-малката държава е от две сгради, вижте коя е тя (ВИДЕО)

Територията на най-малката държава е от две сгради, вижте коя е тя

Говорейки за най-малката държава в света, Княжество Монако, Република Сан Марино или Ватикана обикновено идват на ум. Съществува обаче държава, която включва само две сгради.

Нещо повече, тя е член на ООН, Европейския съюз, има собствена валута, армия, паспорти, конституция и поддържа дипломатически отношения със 107 държави. Коя е тя?


Орденът на св. Йоан


Към днешна дата за най-малката държава в света е признат Малтийският орден, основан през 1099 г. в Йерусалим. От времето на Първия кръстоносен поход орденът се занимава със защита на поклонниците и охрана на Светата земя.


През 1113 г. по решение на папа Пасхал II организацията се превръща в независима държава. Така започва удивителната история за Ордена на св. Йоан, една от малкото рицарски организации, оцелели до наши дни и не загубили своето влияние.

Историята с рицарите е доста готина. Към началото на XIV век мюсюлманите прогонват хоспиталистите от континенталната част на остров Родос. През 1522 г. Османската империя прогонва рицарите от остров Родос. Орденът мигрира на остров Малта. До края на шестнадесети век малката рицарска организация задържа разширяването на турците на Запад и активно се бори с арабски и берберски пирати.


В края на XVIII век Наполеон Бонапарт завладява Малта, а рицарите намират убежище в Санкт Петербург, провъзгласявайки император Павел за велик господар и ставайки част от Руската империя. През 1834 г. рицарите се преместват в Рим и все още са там.

Как изглежда модерният рицарски орден?


Ръководител на организацията е князът, който е и Великият магистър. Правителство - Суверен съвет на 10-те най-влиятелни рицари.

Държавата заема две резиденции: Малтийският дворец на Виа Кондоти (главен щаб) и Магистралната вила на Авентина. През 1998 г. рицарите успяват да преговарят с правителството на Република Малта и наемат замъка Св. Ангел - тяхната средновековна резиденция.


И трите обекта имат екстериториален статут и са формална територия на ордена като суверенна държава. Населението включва 13 500 рицари, 80 хиляди доброволци и 20 хиляди медицински работници.

Държавният бюджет е 200 милиона евро годишно. Националната валута е малтийското скудо, което е равно на четвърт от едно евро. Страната е доминирана от планова икономика, както в СССР. Основните източници на доходи са дарения от хора, вноски от страните от Европейския съюз и ООН, продажба на пощенски марки и сувенири. Определен доход носи имущество в Италия и Австрия.


Малтийският орден е много богата и влиятелна организация. Вярно е, че редица държави от Северна Европа и Гърция не признават държавата и не поддържат дипломатически отношения.

Малтийският орден е вид глобална социална служба, която помага на хората там, където без тяхното присъствие е възможно да умрат. Рицарите организират спасителни операции по време на природни бедствия, хранят гладните, обличат бедните, привличат вниманието на световната общност към регионалните конфликти на африканските страни и др.


Освен всичко друго, орденът е "силова структура" на Ватикана, която предоставя на Римокатолическата църква процедурна подкрепа и представлява нейните интереси в международната дипломация.

Страната има строга йерархия. Обществото е разделено на членове от първи, втори и трети клас.

Първите са рицарите, които са дали обет за целомъдрие, бедност и послушание. Вторите са рицари и дами, които са дали само обет за послушание. Третите са рицари и дами, които не са дали клетва или обещания, но обещават да водят примерен начин на живот и да оказват помощ на всички, които се нуждаят.

Стандартите за поведение, отговорности и социален растеж се уреждат от Кодекса на рицарите.

Днес статутът на рицарския орден като суверенна държава се оспорва от много учени. Въпреки това, според експерти, поради подкрепата на ООН и Европейския съюз, нищо не застрашава правния статут на най-малката държава в света. /Блиц

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Водолази спасиха кашалот заплетен в мрежа на рибари (ВИДЕО)

Кашалот, попаднал в гигантска риболовна мрежа, получи така необходимата приятелска ръка от италиански водолази, които заснеха невероятното спасяване с камера отблизо, съобщава TMZ.

Тази сърдечна сцена се е случила край бреговете на Липари, където биолози, работещи в център за възстановяване на костенурки, забелязват кита не далеч от брега. Кашалота не е помръдвал, така че екипът се свързва с бреговата охрана, която изпраща група водолази за проверка.

Със сигурност ситуацията е била трагична, опашката на кита е била заплетена в незаконна рибарска мрежа - и ако гледате видеото, което водолазите са успели да заснемат, можете да забележите, че е опашката на бозайника е увита стегнато и това прави почти невъзможно за морско същество да плува свободно.

Е, водолазите се захващат за работа и двама от тях се гмуркат под вода с херметични камери и инструменти и започват да  режат въжетата, от които китът не можеше да се освободи. Не е ясно колко време е било нужно, но във всички случаи операци…

Американка показа своя дакел с тяло на далматинец (СНИМКИ)

24-годишната Виктория Хофман от американския щат Маями се сдоби с необичайно кученце на име Му. От раждането, поради проблеми с пигментацията, кучето е наполовина покрито с черни петна. Мнозина го приемат за далматинец, въпреки че това е най-често срещаният дакел.

"Изглежда, че главата му не пасва на тялото му. Много хора на улицата смятат, че той просто ходи в такъв костюм и са изненадани да открият, че това е неговият истински цвят", казва Виктория Хофман. Според нея домашният любимец е много дружелюбен, мил и има добър характер.


Момичето веднага разбира, че Му може да стане Instagram звезда. Тя създава страница за него - и не греши. Сега 12 хиляди потребители са абонирани за акаунта.

"Те често идват при нас на улицата, за да направят снимки на Му. Вярно е! Кученцето ни е малка звезда!".

В Мексико бандити убиха 24 пациенти в център за рехабилитация от наркотици

В Мексико бандити убиха 24 души в център за рехабилитация от наркотици в централния град Ирапуато, Гуанахуато.

Други трима ранени са в критично състояние, информира Ройтерс, позовавайки се на изявление на местната полиция.

Според полицията рехабилитационният център не е регистриран официално.

Генералният прокурор на Гуанахуато Карлос Замаррипа заяви, че е назначил специализиран екип, който да разследва това, което той нарича „малодушно престъпление“.

Губернаторът Диего Сину призова за съвместни усилия на федералното и щатското правителство за борба с насилието.


Атентатът е едно от най-тежките кланета в Мексико откакто Андрес Мануел Лопес Обрадор, който обеща да намали насилието, стана президент преди 19 месеца . Но през 2019 г. броят на убийствата счупи всички рекорди, а през настоящата 2020 г. броят им продължава да расте.

Щатът Гуанахуато е центърът на автомобилната индустрия в Мексико и се превърна в един от основните места за престъпно насилие в страната в резултат на войната межд…