Пропускане към основното съдържание

Учени потвърдиха - музиката в различните култури е универсална


От любовните песни до танцовите мелодии и приспивните песни - музиката на различните култури по света следва някои универсални модели, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Според авторите настоящото изследване разкрива сходството в начина, по който човешкият ум създава музика.


Проучването е фокусирано върху музикални и етнографски записи от 60 общности по света, включително разнообразни култури като тези на обитателите на планинските части на Шотландия, номадите Ниангатом в Етиопия, жителите на дъждовните гори на Ментавай, Индонезия, Сарамака - потомците на африканските роби в Суринам, и ловците-събирачи Аранда в Австралия.

Изследователите са установили, че музиката най-общо се свързва с поведението в отглеждане на бебета, танци, любов, лечение, сватби, погребения, войни, шествия, религиозни ритуали.


Проучването открива солидни сходства в музикалните отличителни черти в различните култури, отбелязва ръководителят му Самюъл Мер от Харвардския университет.

"Настоящото изследване подкрепя идеята за наличието на набор от ръководни правила за това как човешкият ум създава музика на различни места по света. Това е нещо, което нямахме възможност да тестваме, докато не събрахме обилно количество данни от множество различни култури", казва Мер.

Много етномузиколози вярват, че характеристиките в дадено музикално произведение се влияят най-силно от културата, плод на която е музиката, отбелязва съавторът на изследването Люк Гловаки от университета на Пенсилвания. "Установихме нещо съвсем различно. Вместо музиката да се оформя главно под въздействието на културата, от която произлиза, социалната функция на музикалното произведение влияе по-силно върху характеристиките й", казва изследователят.

"Танцовите песни звучат по определен начин по света, тъй като имат специфична функция. Приспивните песни звучат по определен начин по света, тъй като имат специфична функция. Ако музиката се оформяше изцяло от културата, а не от човешката психология, тези дълбоки сходства нямаше да се проявят в толкова разнообразни култури", допълва изследователят.


Манвир Сингх от екипа отбелязва, че приспивните песни в различните общности например са по-бавни и плавни, докато танцовите песни са по-бързи, игриви, ритмични и пулсиращи.

Авторите на изследването са анализирали стотици записи от библиотеки и частни колекции по света.

"Фактът, че приспивна песен, лечебна песен или танцова песен от Британските острови или което и да е друго място по света има редица музикални сходства със същата песен на ловците-събирачи в Австралия или градинарите в Африка, е забележителен", споделя Люк Глов.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Вижте какво откри МВР при акцията срещу ало измамниците в Левски

Пресцентърът на МВР разпространи снимки с откритите пари, злато и автомобили по време на спецопарацията срещу телефонната мафия в Левски. Часове наред продължи обискът в къщата на смятания за тартор на ало-измамниците Димитър Серафимов-Келеша и синът му Васил.

При акцията на ГД "Национална полиция", ОДМВР - Плевен и Дирекция "Жандармерия" бяха арестувани 8 дуии - 7 в Левски, и един - който бил тяхно "муле", в София.

Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения, допълниха от МВР.


Алкохолът направил маймуната човек

Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години, твърдят британски учени в нова книга, цитирана от в.”Дейли мейл”‘

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър. Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването.

Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си “Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка”.

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.

Авторките на книгата припомнят, че ал…

Бутнаха дете пред влак (ВИДЕО)

8-годишно дете почина, след като 40-годишен мъж го бутна пред влак на най-натоварената гара във Франкфурт, предаде „Дойче веле” цитирани от НОВА. Нападател се е опитал да бутне и майката на детето, както и други пътници.


Мъжът е арестуван, въпреки че се е опитал да избяга. Мястото е оградено с полицейски ленти, а пътници не се допускат в близост.

По информация от полицията има връзка между нападнатите майка и дете и агресора.