Пропускане към основното съдържание

Учени потвърдиха - музиката в различните култури е универсална


От любовните песни до танцовите мелодии и приспивните песни - музиката на различните култури по света следва някои универсални модели, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Според авторите настоящото изследване разкрива сходството в начина, по който човешкият ум създава музика.


Проучването е фокусирано върху музикални и етнографски записи от 60 общности по света, включително разнообразни култури като тези на обитателите на планинските части на Шотландия, номадите Ниангатом в Етиопия, жителите на дъждовните гори на Ментавай, Индонезия, Сарамака - потомците на африканските роби в Суринам, и ловците-събирачи Аранда в Австралия.

Изследователите са установили, че музиката най-общо се свързва с поведението в отглеждане на бебета, танци, любов, лечение, сватби, погребения, войни, шествия, религиозни ритуали.


Проучването открива солидни сходства в музикалните отличителни черти в различните култури, отбелязва ръководителят му Самюъл Мер от Харвардския университет.

"Настоящото изследване подкрепя идеята за наличието на набор от ръководни правила за това как човешкият ум създава музика на различни места по света. Това е нещо, което нямахме възможност да тестваме, докато не събрахме обилно количество данни от множество различни култури", казва Мер.

Много етномузиколози вярват, че характеристиките в дадено музикално произведение се влияят най-силно от културата, плод на която е музиката, отбелязва съавторът на изследването Люк Гловаки от университета на Пенсилвания. "Установихме нещо съвсем различно. Вместо музиката да се оформя главно под въздействието на културата, от която произлиза, социалната функция на музикалното произведение влияе по-силно върху характеристиките й", казва изследователят.

"Танцовите песни звучат по определен начин по света, тъй като имат специфична функция. Приспивните песни звучат по определен начин по света, тъй като имат специфична функция. Ако музиката се оформяше изцяло от културата, а не от човешката психология, тези дълбоки сходства нямаше да се проявят в толкова разнообразни култури", допълва изследователят.


Манвир Сингх от екипа отбелязва, че приспивните песни в различните общности например са по-бавни и плавни, докато танцовите песни са по-бързи, игриви, ритмични и пулсиращи.

Авторите на изследването са анализирали стотици записи от библиотеки и частни колекции по света.

"Фактът, че приспивна песен, лечебна песен или танцова песен от Британските острови или което и да е друго място по света има редица музикални сходства със същата песен на ловците-събирачи в Австралия или градинарите в Африка, е забележителен", споделя Люк Глов.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Аманда Никол модел на "Плейбой" признава, че обича да я облизват по ...

Аманда Никол модел на "Плейбой" признава, че обича да я облизват по ...


Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет


Славена Вътова зашеметява със своите ... (СНИМКИ)

Нa Cлaвeнa Вътoвa изoбщo нe ѝ e труднo дa зaшeмeти c фигурaтa cи, кaквo ocтaвa зa крaкaтa, кoитo cякaш зaeмaт пoчти цeлия кaдър пo врeмe нa фoтocecии.

Мoдeлкaтa, кoятo нe прoпуcкa фитнec трeнирoвкитe cи, нeзaвиcимo кoлкo интeнзивнa e прoгрaмaтa ѝ зa дeня, зa пoрeдeн път прeдизвикa cърцeбиeнe в coциaлнитe мрeжи. Причинaтa ca нoвaтa пoрция фoтocи, c кoитo изкуcитeлнaтa брюнeткa хвърли в eкcтaз виртуaлнитe cи пocлeдoвaтeли.
Вижте тази публикация в Instagram.


Публикация, споделена от Slavena Vatova (@slavena_vatova) на Ное 12, 2019 в 8:35 PST
Първoтo, кoeтo вeднaгa ce в