Пропускане към основното съдържание

Световноизвестен катерач падна от 300 метра


Световноизвестният американски солов катерач, 31-годишният Брад Гобрайт, е загинал при слизане от скала. Той е паднал от около 300 метра и намерил смъртта си в Ел Потреро Чико в Северно Мексико, съобщи Би Би Си и Дир.бг. Неговият спътник, алпинистът Ейдън Джейкъбсън, 26-годишен, също падна, но от по-малка височина, и оцеля, макар и с наранявания.

Гобрайт е придобил популярност със самостоятелните си катерения без никаква предпазна екипировка. Но при фаталното слизане двамата се спускали с въжета. Смята се, че инцидентите при спускане с въжета (рапел) най-често водят до фатален край в този спорт, отбелязва Би Би Си.

Двамата са използвали техниката рапел, при която двама алпинисти се спускат по едно въже едновременно (или по две въжета, на което са вързани заедно), а тежестта на единия катерач се уравновесява от тази на другия.

Много опитни катерачи гледат на рапела (слизане по въжето до основата на скалата) като на нещо много опасно. Вероятността за нещастни случаи, завършващи със сериозни травми и дори смърт, при рапела е по-голяма отколкото при коя да е друга дейност, свързана с катеренето, можем да прочетем и в специализирания уебсайт climbingguidebg.com.

В конкретния случай въжето е било 80-метрово, съобщава уебсайтът Outside.

"Започнахме рапела", каза Джейкъбсън пред уебсайта Outside. "Бях малко над него. Бях отляво. Той беше отдясно. Изведнъж почувствах пукане и започнахме да падаме."

Докато Джейкъбсън се блъска в храст, който смекчава падането преди да попадне на издатина, Гобрайт няма такъв късмет - пада фатално.

"Всъщност падахме в мъгла", добави Джейкъбсън. "Той крещеше. Аз се разкрещях. Преминах през някаква растителност и си спомням, че видях как синята му риза отскача от ръба."

Роден в Калифорния през 1988 г., Гобрайт за първи път започва да се катери на 6-годишна възраст. Според някои съобщения той се е отказал от колежа Ориндж каунти (Orange County) през 2009 г. и е работил различни неща, за да финансира изкачванията си в Северна Америка, преди талантът му да започне да привлича спонсори.

"Работех четири месеца, катерех се осем и започвах отначало", изтъкна Гобрайт пред списание "Rock and Ice" през 2017 г.

Почит за Гобрайт, който веднъж постигна заветния рекорд по скорост за изкачване на скалата "Носът" (The Nose) в Йосемити, отдадоха негови колеги от целия свят.

Джим Рейнолдс, който постави рекорда за скорост заедно с Гобрайт, написа в Инстаграм: "Ще носим духа ти, скъпи приятелю."

Анджелика Уебли написа на интернет страницата във фейсбук на катерача следното: "Толкова съжалявам да чуя за теб как летиш нависоко, сърцето ми е със семейството и приятелите ти ... изкачи небето".

На видеото е рекордното изкачване на "Носът":


Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Вижте какво откри МВР при акцията срещу ало измамниците в Левски

Пресцентърът на МВР разпространи снимки с откритите пари, злато и автомобили по време на спецопарацията срещу телефонната мафия в Левски. Часове наред продължи обискът в къщата на смятания за тартор на ало-измамниците Димитър Серафимов-Келеша и синът му Васил.

При акцията на ГД "Национална полиция", ОДМВР - Плевен и Дирекция "Жандармерия" бяха арестувани 8 дуии - 7 в Левски, и един - който бил тяхно "муле", в София.

Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения, допълниха от МВР.


Алкохолът направил маймуната човек

Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години, твърдят британски учени в нова книга, цитирана от в.”Дейли мейл”‘

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър. Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването.

Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си “Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка”.

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.

Авторките на книгата припомнят, че ал…

Бутнаха дете пред влак (ВИДЕО)

8-годишно дете почина, след като 40-годишен мъж го бутна пред влак на най-натоварената гара във Франкфурт, предаде „Дойче веле” цитирани от НОВА. Нападател се е опитал да бутне и майката на детето, както и други пътници.


Мъжът е арестуван, въпреки че се е опитал да избяга. Мястото е оградено с полицейски ленти, а пътници не се допускат в близост.

По информация от полицията има връзка между нападнатите майка и дете и агресора.