Пропускане към основното съдържание

Самоубийство с помощта на полицай - новото предизвикателство пред пазителите на реда в Америка


"Застреляй ме! Убий ме! Просто го направи!" - това са eдни от най-шокиращите думи, които един полицай може да чуе. Шокиращо е, че изобщо някой може да поиска това. Но се случва.

Suicide by cop - и такъв термин съществува вече в Уикипедия. Откакто този нов феномен започна да се превръща в проблем за американската полиция. Самоубийство с помощта на полицай - колкото и абсурдно да звучи, ими и такова нещо - това е нападение или провокативно поведение срещу служител на реда, с цел да бъде предизвикан да използва оръжието си. Смъртоносно, срещу човека, който иска да умре. Медиите в САЩ го наричат още "синьо самоубийство" - от цвета на полицейската униформа.


От близо 1000 фатални стрелби на полицията в САЩ всяка година експертите смятат, че около 100 са самоубийства с помощта на ченге. Защото полицейските управления нямат протокол за справяне в такива случаи. Ченгетата обикновено многократно викат: "Хвърли ножа!" и се надяват на най-доброто. Но това не е достатъчно. Затова през октомври водещата полицейска организация предложи ръководство за обучение на годишната среща на Международната асоциация на началниците на полицията в Чикаго. Някои от шефове на управленията в големи градове възприемат предложението като добър начин за намаляване на случаите, при които се налага стрелба.Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Марая Кери събаря бутилка от шампнско с гласът си (ВИДЕО)

Марая Кери събаря бутилка от шампнско с гласът си.

Цвети Пиронкова разпуска на плажа на прекрасния Несебър (СНИМКИ)

Цвети Пиронкова разпуска на плажа на прекрасния Несебър

Калоян Велков е българинът убит при терористичната атака в Германия (ВИДЕО, СНИМКИ)

Калоян Велков е българина убит при терористичната атака в Германия