Пропускане към основното съдържание

Разкриха тайната на загадъчен кратер в Австралия (ВИДЕО)


Учени от няколко университета в Австралия и САЩ изследваха кратера Улф Крийк, който се е образувал след падането на метеорит с тегло 14 хиляди тона, съобщи Сайънс алърт.

Оказало се, че кратерът е на около 120 хиляди години. Това го прави по-млад, отколкото се смяташе досега.


Специалистите изследвали скали в основата му и анализирали състава на два изотопа - берилий-10 и алумин-26. Освен това прибегнали до оптично датиране, което позволява да се определи периодът, през който образците за последен път са били под въздействието на слънчева светлина или енергията от експлозия. Било установено, че максималната "възраст" на кратера е около 137 хиляди години, макар че се предполагаше, че се е формирал преди 300 хиляди години.


Падналият в Западна Австралия метеорит имал диаметър 15 метра, блъснал се е в земната повърхност със скорост 17 км/сек и е образувал кратер, който е дълбок 178 метра и с диаметър 892 метра.

Впоследствие кратерът бил засипан с пясък, а дълбочината му намаляла до 50 метра.


Предишни изследвания показаха, че големи кратери като Улф Крийк би трябвало да възникват на всеки 13 хиляди години, а по-малки с дължина около 150 метра - на всеки 500 години.


Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Вижте какво откри МВР при акцията срещу ало измамниците в Левски

Пресцентърът на МВР разпространи снимки с откритите пари, злато и автомобили по време на спецопарацията срещу телефонната мафия в Левски. Часове наред продължи обискът в къщата на смятания за тартор на ало-измамниците Димитър Серафимов-Келеша и синът му Васил.

При акцията на ГД "Национална полиция", ОДМВР - Плевен и Дирекция "Жандармерия" бяха арестувани 8 дуии - 7 в Левски, и един - който бил тяхно "муле", в София.

Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения, допълниха от МВР.


Алкохолът направил маймуната човек

Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години, твърдят британски учени в нова книга, цитирана от в.”Дейли мейл”‘

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър. Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването.

Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си “Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка”.

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.

Авторките на книгата припомнят, че ал…

Бутнаха дете пред влак (ВИДЕО)

8-годишно дете почина, след като 40-годишен мъж го бутна пред влак на най-натоварената гара във Франкфурт, предаде „Дойче веле” цитирани от НОВА. Нападател се е опитал да бутне и майката на детето, както и други пътници.


Мъжът е арестуван, въпреки че се е опитал да избяга. Мястото е оградено с полицейски ленти, а пътници не се допускат в близост.

По информация от полицията има връзка между нападнатите майка и дете и агресора.