Пропускане към основното съдържание

Доналд Тръмп посрещна Бойко Борисов в Белия дом, какво обсъдиха?


България е предложила във Варна да се създаде център за морска координация в подкрепа на Инициативата на НАТО за изнесено присъствие. Това става ясно от съвместно прессъобщение на правителствата на България и САЩ след срещата между Доналд Тръмп и Бойко Борисов.

В съобщението се казва, че САЩ наблюдават със загриженост състоянието на сигурността в района на Черно море и приветстват българското предложение. Това е един от конкретните изводи от срещата на двамата лидери в Белия дом.


По-рано в понеделник министър-председателят Борисов пристигна на официално посещение във Вашингтон. Срещата между двамата лидери идва в разгара на публични изслушвания в Конгреса на САЩ по процедурата на импийчмънт срещу Доналд Тръмп.


САЩ са подкрепили изграждането на интерконекторите между България и Гърция и Сърбия, както и придобиването на дялове от българската държава в плаващия терминал за втечнен газ в Александруполис. Съединените щати проявяват интерес и към участие в изграждането на АЕЦ “Белене”, както и към доставяне на американско ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” от 2021 г.


“Още другата седмица ще дойдат американски експерти да видят АЕЦ “Белене” и “Козлодуй”, каза Бойко Борисов пред журналисти след срещата в Белия дом. Той посочи, че съществува възможност турбината на АЕЦ “Белене” да бъде доставена от американска компания.


Във видео, излъчвано на живо, президентът Тръмп оцени високо факта, че България е закупила американско военно оборудване, което е “най-доброто в света”, а малко по-късно определи Борисов като “премиер, когото много харесваме”. По думите му България следва да служи за пример на Германия заради факта, че страната вече отделя над 2.1 % от брутния си вътрешен продукт за отбрана, какъвто е ангажиментът на членовете на НАТО. Финансовият ангажимент на България ще бъде запазен дългосрочно – поне до 2024 г., става ясно от съвместното изявление, публикувано след срещата.

След срещата премиерът Борисов съобщи, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще посети България.


Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Аманда Никол модел на "Плейбой" признава, че обича да я облизват по ...

Аманда Никол модел на "Плейбой" признава, че обича да я облизват по ...


Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет


Славена Вътова зашеметява със своите ... (СНИМКИ)

Нa Cлaвeнa Вътoвa изoбщo нe ѝ e труднo дa зaшeмeти c фигурaтa cи, кaквo ocтaвa зa крaкaтa, кoитo cякaш зaeмaт пoчти цeлия кaдър пo врeмe нa фoтocecии.

Мoдeлкaтa, кoятo нe прoпуcкa фитнec трeнирoвкитe cи, нeзaвиcимo кoлкo интeнзивнa e прoгрaмaтa ѝ зa дeня, зa пoрeдeн път прeдизвикa cърцeбиeнe в coциaлнитe мрeжи. Причинaтa ca нoвaтa пoрция фoтocи, c кoитo изкуcитeлнaтa брюнeткa хвърли в eкcтaз виртуaлнитe cи пocлeдoвaтeли.
Вижте тази публикация в Instagram.


Публикация, споделена от Slavena Vatova (@slavena_vatova) на Ное 12, 2019 в 8:35 PST
Първoтo, кoeтo вeднaгa ce в