Пропускане към основното съдържание

Жена от Бургас е получила фалшиви 2 лева ресто

Жена от Бургас е получила фалшиви 2 лева ресто

Фалшива монета от 2 лв. беше дадена на клиентка в търговската мрежа в Бургас. Това е първи подобен сигнал в морския град. Гергана Димитрова разказа, че забелязва фалшификата, когато се прибрала у дома.

Потърпевшата сложила монетата, заедно с други, в касичка. Впечатление ѝ направил звукът, който монетата издала. При почукване на монетите се забелязва съществена разлика спрямо истинската монета, предаде БТВ.

Освен това когато отъркала фалшификата в ръката си, той оставил сива следа. Оцветяване на кожата не се случило при истинската монета.

От ОДМВР-Бургас заявиха, че до момента не е получаван такъв сигнал. Говорителят на дирекцията Цветелина Рандева поясни, че първият случай на фалшива двулевка е от 2016 г. в Нови пазар, като е възможно и в други градове да се появи фалшификатът.

Освен това Рандева обясни, че истинската монета тежи 9 грама, а измамната изработка е значително по-лека. Има разлики и при изобразяването на Паисий Хилендарски на гърба.

Колекционерът Събин Попов подчерта, че оригиналната монета е двукомпонентна, докато фалшивата е съставена от един компонент, като вътрешната ѝ част е допълнително оцветявана. По думите му изпълнението на измамната монета е добро.

Според Попов е безсмислено да се произвеждат подобни монети с цел печалба. Колекционерът смята, че това не е дело на професионален фалшификатор, а по-скоро опит, който да провери дали ще проработи фалшификатът.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Младеж загина в катастрофа близо до Варна

18-годишен младеж е загина на 26 август в катастрофа, станала на пътя между селата Млада гвардия и Невша, съобщиха от полицията.

Около 10:30 часа е получен сигнал, че е забелязан блуснат в дърво автомобил.

Изпратеният на място автопатрулен екип установява, че автомобила е „Форд Фокус“ а в него, вследствие на ПТП-то е починал 18-годишния му водач.

По случая се води досъдебно производство.

Прогноза за времето на морето в понеделник

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури на въздуха: 25°-30°.

Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

На Марс забелязаха уникално зелено сияние (СНИМКИ)

Атмосферно явление, подобно на Аврората на Земята, е регистрирано за първи път на други планети. Астрономите на Европейската космическа агенция записаха зелено сияние в атмосферата на Марс. Това беше съобщено на официалния уебсайт на ЕКА.


Експертите отбелязват, че сиянието е било подобно на Аврорите на Земята. Освен това марсианският блясък е много по-интензивен.


Атмосферното явлението е било заснето от космическия апарат ExoMars Trace Gas Orbiter. Най-интензивната полярност се наблюдава на височина от 80 километра над повърхността на Марс.


Учените отбелязват, че сиянието се появява, когато е изложено на слънчева светлина върху молекулите на въглеродния диоксид в атмосферата, освобождавайки кислородни молекули.


В същото време астрономите подчертават, че това е първото сияние, регистрирано на други планети.