Пропускане към основното съдържание

Приключи работното посещение на германски съдия в Балчик

Приключи работното посещение на германски съдия в Балчик

Приключи работното посещението на германския съдия Петер Волф, в Районен съд - Балчик предаде Дарик Добрич. Визитата на магистрата, който е административен ръководител на Районния съд в град Айзенхютенщадт, бе реализирана в рамките на Програмата за двустранен обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение.
       
При проведените професионални разговори представителите на двете съдебни институции са намерили много сходства в правните системи на Германия и България, особено по отношение на наказателния процес, коментира съдия Ивелина Велчева, председател на Балчишкия районен съд. Гостът е изразил мнение, че германското правосъдие може да се отличи с бързо разглеждане и приключване на делата, опростени правила за връчване на призовките и съобщенията, което е резултат на високото обществено доверие в съдебната система, високото правно съзнание на населението, правната им култура и работата на съда и полицията. Магистратите в Районен съд - Балчик и Районна прокуратура - Балчик са изложили  статистически данни, че времетраенето на наказателните дела в българските съдилища не отстъпва на това в Германия.
       
Германският съдия е бил впечатлен от централизираната система за случайно разпределение на делата у нас, като е споделил, че в Германия разпределението също е на случаен принцип, но българската система е много по-обективна. По време на разговорите е коментирана и въведената у нас практика да се прави звукозапис на съдебните заседания, който впоследствие служи за своевременно и точно изготвяне на протоколите. Чуждестранният съдия е отбелязал, че в страната му въвеждането на тази практика предстои.
       
При престоя си у нас гостът е изразил желание да посети затвора във Варна. Директорът на институцията Йордан Йорданов му е предоставил тази възможност. Съдия Волф е разгледал килиите и е разговарял със затворниците. По думите на съдия Велчева той е станал свидетел на съобразени с европейските регламенти добри условия на обитаване на изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

На Марс забелязаха уникално зелено сияние (СНИМКИ)

Атмосферно явление, подобно на Аврората на Земята, е регистрирано за първи път на други планети. Астрономите на Европейската космическа агенция записаха зелено сияние в атмосферата на Марс. Това беше съобщено на официалния уебсайт на ЕКА.


Експертите отбелязват, че сиянието е било подобно на Аврорите на Земята. Освен това марсианският блясък е много по-интензивен.


Атмосферното явлението е било заснето от космическия апарат ExoMars Trace Gas Orbiter. Най-интензивната полярност се наблюдава на височина от 80 километра над повърхността на Марс.


Учените отбелязват, че сиянието се появява, когато е изложено на слънчева светлина върху молекулите на въглеродния диоксид в атмосферата, освобождавайки кислородни молекули.


В същото време астрономите подчертават, че това е първото сияние, регистрирано на други планети.

Турският президент Ердоган лично чете Корана в "Света София" (ВИДЕО)

Турският президент Ердоган лично чете Корана в "Света София".

Анкета разкрива тайната на щастливия семеен живот

Семейният живот е най-щастлив, когато единият от съпрузите пътува по работа пет дена в месеца, съобщиха в. "Дейли стар" и в. "Сън".

Цели 80 процента от пътуващите в командировки обясняват семейното си щастие с редовните кратки раздели. 74 процента от тях пък са уверени, че тя сгорещява и нещата в спалнята.

Свободното време далече от дома дава възможност човек да пийне спокойно или да се отпусне във ваната - нещо, което рядко се случва в къщи. Денят пък започва обикновено приятно с богата закуска.


Почти една пета от работещите родители са казали в анкетата на сайта за хотелски резервации Тревълодж, че се наслаждават на спокойствието, тишината и възможността да си починат от децата. От тези, които редовно пътуват по работа, 21 процента мислят, че и половинката им се радва да е сама у дома.

Повече от пет дена раздяла месечно или по-малко обаче нямат същия ефект.

От пътуващите в командировка 40 процента определят връзката си като много щастлива, при 30 процента от прека…