Пропускане към основното съдържание

Приключи работното посещение на германски съдия в Балчик

Приключи работното посещение на германски съдия в Балчик

Приключи работното посещението на германския съдия Петер Волф, в Районен съд - Балчик предаде Дарик Добрич. Визитата на магистрата, който е административен ръководител на Районния съд в град Айзенхютенщадт, бе реализирана в рамките на Програмата за двустранен обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение.
       
При проведените професионални разговори представителите на двете съдебни институции са намерили много сходства в правните системи на Германия и България, особено по отношение на наказателния процес, коментира съдия Ивелина Велчева, председател на Балчишкия районен съд. Гостът е изразил мнение, че германското правосъдие може да се отличи с бързо разглеждане и приключване на делата, опростени правила за връчване на призовките и съобщенията, което е резултат на високото обществено доверие в съдебната система, високото правно съзнание на населението, правната им култура и работата на съда и полицията. Магистратите в Районен съд - Балчик и Районна прокуратура - Балчик са изложили  статистически данни, че времетраенето на наказателните дела в българските съдилища не отстъпва на това в Германия.
       
Германският съдия е бил впечатлен от централизираната система за случайно разпределение на делата у нас, като е споделил, че в Германия разпределението също е на случаен принцип, но българската система е много по-обективна. По време на разговорите е коментирана и въведената у нас практика да се прави звукозапис на съдебните заседания, който впоследствие служи за своевременно и точно изготвяне на протоколите. Чуждестранният съдия е отбелязал, че в страната му въвеждането на тази практика предстои.
       
При престоя си у нас гостът е изразил желание да посети затвора във Варна. Директорът на институцията Йордан Йорданов му е предоставил тази възможност. Съдия Волф е разгледал килиите и е разговарял със затворниците. По думите на съдия Велчева той е станал свидетел на съобразени с европейските регламенти добри условия на обитаване на изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Испански политик реши да вземе душ по време на онлайн конференция, но забрави да изключи камерата (ВИДЕО)

Бернардо Бустило трябваше да подаде оставка като генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия в Торелавега заради собствената си небрежност.

Срещата във видео чата продължила твърде по-дълго от очакваното - като започнала в 8 ч. сутринта, а в 17 ч. дори не била приключила.

Бустило, който планирал да заведе дъщеря си на клас и след това да отиде на втората си работа (работи на непълно работно време като треньор по плуване), разбрал, че с толкова натоварен график няма да успее, пише Independent . Затова решил да отиде до банята с включения лаптоп.

Но поради невнимание и бързане политикът забравил да изключи видеокамерата. На срещата са присъствали не само негови колеги, но и журналисти, така че видеото бързо се появява онлайн. То показва как Бустило спокойно си взема душ, докато колегите му слушат говорещия.

- Кажи нещо на Бърни. Кажете нещо по-бързо, моля “, казва един от колегите му. Но вече е било твърде късно.

След този инцидент политикът решава да подаде ос…

Кметът на Сеул е изчезнал, тече акция по издирването му

Кметът на Сеул е изчезнал, тече акция по издирването му

Цвети Пиронкова разпуска на плажа на прекрасния Несебър (СНИМКИ)

Цвети Пиронкова разпуска на плажа на прекрасния Несебър