Пропускане към основното съдържание

Обсъждат варианти за възстановяване на храмът на Кибела в Балчик

Обсъждат варианти за възстановяване на храмът на Кибела в Балчик

Една от най-интересните и значими културно–исторически забележителности в Балчик е храмът на Кибела, открит случайно при започването на строителни дейности на хотел през 2007 г съобщава БНР. Това е единственият храм на Богинята Майка в източната част на Балканския полуостров, а находките в него се равняват по значимост с тези от древния комплекс в Помпей. Намерените надписи и мраморни пластики са най-многоброийните откривани в паметници, свързани с култа към Кибела. Археолозите предполагат, че храмът е бил построен през 3 век пр.Хр. и е функционирал до края на 4 век, когато природен катаклизъм го е затрупал и така той е успял да се съхрани в годините.

И докато древният комплекс в Помпей в Италия посреща хиляди туристи всяка година от целия свят, то Храмът на Кибела в Балчик вече 12 години чака и се надява да получи вниманието и грижите, които заслужава една такава уникална културно-историческа забележителност.

Кибела е наричана още Великата майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, олицетворявала силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете. Находките, открити през 2007 година в Балчик, са реставрирани и консервирани и са изложени в Историческия музей в Белия град. Това са повече от десет цели или полузапазени мраморни саттуи на Афродита, Пан, Посейдон, Дионис, епиграфски паметници, над 200 монети, глинени лампи и други. Самият храм е обявен за национален паметник на културата – той е държавна собственост, но върху частен имот. Точно поради тази причина по думите на директора на музея Радостина Енчева и до днес този храм не получава заслужните му грижи и за неговото съществуване почти никой не знае.

Собственикът на съседния до храма на Кибела имот Джансел Исмаилов къде на шега, къде с мъка казва, че скоро очаква да се къпе с боговете, защото къщата му пропада.

Преди месец на среща в Министерството на културата са били обсъдени вариантите за публично-частно партньорство за възстановяването на Храма на Кибела, разказва един от собстевниците на парцела Обретен Обретенов.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Нова атракция в Крайморие, щъркели се разхождат на плажа (СНИМКИ + ВИДЕО)

 Щъркели бодро крачат в непосредствена близост до хората по пясъка на плажа в бургаския квартал Крайморие съобщава Бургасинфо. Птиците, които иначе предпочитат високите стълбове, са истинска атракция за туристите на самата ивица.


Щъркелите са общо 6 на брой, появили се за първи път през лятото на 2017-та година. „Два от тях бяха ударени, летяха трудно. Бяха си направили гнезда на стълбовете, но често започнаха да идват до пътеката на плажа. Хранихме ги с риба. Така вече всяка година идват при нас и са си наши гости.“, каза стопанинът на плажа Николай Димитров.

Птиците предизвикват много приятни емоции на плажа, карат хората да се усмихват и са обект на много красиви снимки и селфита.


Младеж загина в катастрофа близо до Варна

18-годишен младеж е загина на 26 август в катастрофа, станала на пътя между селата Млада гвардия и Невша, съобщиха от полицията.

Около 10:30 часа е получен сигнал, че е забелязан блуснат в дърво автомобил.

Изпратеният на място автопатрулен екип установява, че автомобила е „Форд Фокус“ а в него, вследствие на ПТП-то е починал 18-годишния му водач.

По случая се води досъдебно производство.

Силно земетресение удари Хърватия, има разрушения и пострадали (ВИДЕО, СНИМКИ)

Земетресение с магнитуд от 5,4 по Рихтер удари хърватската столица Загреб тази сутрин, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC), цитиран от Нова.


Трусът бе регистрирано в 6:24 часа местно време. Епицентърът е на седем километра от Загреб, на дълбочина 10 километра.

15-годишното дете, което бе обявено за починало, е реанимирано, но остава в критично състояние, съобщиха от "Спешна помощ" в Загреб. Оттам уточниха, че още една възрастна жена е в тежко състояние.
Сериозни щети има върху сградата на "Петрова болница", както и в очната клиника. Има и ранени.

Вътрешният министър Божинович призова хората, които са излезли пред сградите, да бъдат на разстояние от тях, за да не пострадат.


Най-голямата катедрала в Загреб е със сериозни щети, множество комини са рухнали върху тротоарите, по улиците има множество отломки от сгради - тухли и керемиди, а прозорците на много сгради са разрушени.

Множество сгради са напукани. На много места в Загреб се чуват …