Пропускане към основното съдържание

Обсъждат варианти за възстановяване на храмът на Кибела в Балчик

Обсъждат варианти за възстановяване на храмът на Кибела в Балчик

Една от най-интересните и значими културно–исторически забележителности в Балчик е храмът на Кибела, открит случайно при започването на строителни дейности на хотел през 2007 г съобщава БНР. Това е единственият храм на Богинята Майка в източната част на Балканския полуостров, а находките в него се равняват по значимост с тези от древния комплекс в Помпей. Намерените надписи и мраморни пластики са най-многоброийните откривани в паметници, свързани с култа към Кибела. Археолозите предполагат, че храмът е бил построен през 3 век пр.Хр. и е функционирал до края на 4 век, когато природен катаклизъм го е затрупал и така той е успял да се съхрани в годините.

И докато древният комплекс в Помпей в Италия посреща хиляди туристи всяка година от целия свят, то Храмът на Кибела в Балчик вече 12 години чака и се надява да получи вниманието и грижите, които заслужава една такава уникална културно-историческа забележителност.

Кибела е наричана още Великата майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, олицетворявала силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете. Находките, открити през 2007 година в Балчик, са реставрирани и консервирани и са изложени в Историческия музей в Белия град. Това са повече от десет цели или полузапазени мраморни саттуи на Афродита, Пан, Посейдон, Дионис, епиграфски паметници, над 200 монети, глинени лампи и други. Самият храм е обявен за национален паметник на културата – той е държавна собственост, но върху частен имот. Точно поради тази причина по думите на директора на музея Радостина Енчева и до днес този храм не получава заслужните му грижи и за неговото съществуване почти никой не знае.

Собственикът на съседния до храма на Кибела имот Джансел Исмаилов къде на шега, къде с мъка казва, че скоро очаква да се къпе с боговете, защото къщата му пропада.

Преди месец на среща в Министерството на културата са били обсъдени вариантите за публично-частно партньорство за възстановяването на Храма на Кибела, разказва един от собстевниците на парцела Обретен Обретенов.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Испански политик реши да вземе душ по време на онлайн конференция, но забрави да изключи камерата (ВИДЕО)

Бернардо Бустило трябваше да подаде оставка като генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия в Торелавега заради собствената си небрежност.

Срещата във видео чата продължила твърде по-дълго от очакваното - като започнала в 8 ч. сутринта, а в 17 ч. дори не била приключила.

Бустило, който планирал да заведе дъщеря си на клас и след това да отиде на втората си работа (работи на непълно работно време като треньор по плуване), разбрал, че с толкова натоварен график няма да успее, пише Independent . Затова решил да отиде до банята с включения лаптоп.

Но поради невнимание и бързане политикът забравил да изключи видеокамерата. На срещата са присъствали не само негови колеги, но и журналисти, така че видеото бързо се появява онлайн. То показва как Бустило спокойно си взема душ, докато колегите му слушат говорещия.

- Кажи нещо на Бърни. Кажете нещо по-бързо, моля “, казва един от колегите му. Но вече е било твърде късно.

След този инцидент политикът решава да подаде ос…

Кметът на Сеул е изчезнал, тече акция по издирването му

Кметът на Сеул е изчезнал, тече акция по издирването му

Цвети Пиронкова разпуска на плажа на прекрасния Несебър (СНИМКИ)

Цвети Пиронкова разпуска на плажа на прекрасния Несебър