Пропускане към основното съдържание

Мистериозна совалка на САЩ се върна след двугодишна мисия на Земята (ВИДЕО)

Мистериозна совалка на САЩ се върна след двугодишна мисия на Земята

Тайният американски военен космически самолет X-37B на Пентагона кацна в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида след 780 дни в непрекъснат полет в ниска орбита пише Монитор.
Самолетът е подобрил значително предишния си рекорд от 717 дни и 20 часа полет, съобщават американските Военовъздушни сили. Експерти отбелязват, че това е второ кацане на X-37B на базата във Флорида, докато останалите кацания са били в базата на ВВС Ванденберг в щата Калифорния.

Мистериозният космолет X-37B, построен от "Боинг", вече няколко години се използва от военните на САЩ за множество тестове. Мисиите на самолета стават все по-дълги, като това беше неговата пета поредна задача на ВВС по програмата Orbital Test Vehicle (OTV-5). Продължилият 780 дни полет е над три пъти по-дълъг спрямо първоначално предвидените 240 дни капацитет.

Военните не дават подробности за способностите и целите на X-37B. Неговите мисии също са засекретени. Все пак, след края на тази мисия, те съобщават, че самолетът е изпълнил всички цели. Той е извършил поредица от тестове, като е изпробвана експериментална електроника, нов тип охлаждане за дългосрочни космически полети и др. Изненадващо, този път военните споделят, че X-37B е бил използван и за пускането на малки сателити в орбита.

Сега на машината предстои кратка почивка, през която ще бъде прегледана и подготвена за следващата мисия. Тя се очаква през 2020 г., като отново подробностите за нея остават засекретени. Предишната мисия на X-37B продължи 718 дни и кацна през 2017 г.


Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Проф. Анри Кулев представя книга и изложба в Поморие

В Градска художествена галерия „Дечко Стоев” в Поморие ще бъде представена изложба с рисунки на проф. Анри Кулев и книгата му „Ориент SexPress” от 18.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на община Поморие.

Проф. Анри Кулев е български режисьор, художник и продуцент на игрални и анимационни филми. Преподавател по анимационна режисура в Нов български университет, член на жури на много международни фестивали, както и директор на Световния анимационен фестивал във Варна. Има самостоятелни изложби в Москва, Берлин, Хирошима, Краков и други. Режисира повече от 70 анимационни, документални и игрални филми.

Издаването на “Ориент SEXpress” съвпада със 70-годишнината на Анри Кулев. Сборникът събира около 300 рисунки на автора с еротична тематика и е издаден от Университетското издателство на Нов български университет. Според Кулев еротиката често прелива в натурализъм. Ето защо той обяснява, че за такъв тип художествена работа е нужен интелект и много добри графични умения, а това, което прави…

Вижте какво откри МВР при акцията срещу ало измамниците в Левски

Пресцентърът на МВР разпространи снимки с откритите пари, злато и автомобили по време на спецопарацията срещу телефонната мафия в Левски. Часове наред продължи обискът в къщата на смятания за тартор на ало-измамниците Димитър Серафимов-Келеша и синът му Васил.

При акцията на ГД "Национална полиция", ОДМВР - Плевен и Дирекция "Жандармерия" бяха арестувани 8 дуии - 7 в Левски, и един - който бил тяхно "муле", в София.

Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения, допълниха от МВР.


Китайците спират да консумират кучета и котки (ВИДЕО, СНИМКИ)

Китайците спират да консумират кучета и котки