Пропускане към основното съдържание

Безславната смърт на Муамар Кадафи, диктаторът управлявал 42 години (ВИДЕО)

Безславната смърт на Муамар Кадафи, диктаторът управлявал 42 години (ВИДЕО)

20 октомври 2011 година. Зловещи кадри за минути обокилиха света в предавана на живо извънредна новина - 69-годишният либийски диктатор Муамар Кадафи, управлявал еднолично страната цели 42 години, беше убит само два месеца, след като бе свален от власт и избяга. След осем месеца бунт, подкрепен с намесата на НАТО, Преходният национален съвет вече беше превзел столицата Триполи. До последно Кадафи отправяше призиви за съпротива срещу "западните кръстоносци" и "бунтовниците", свързани според него с Ал Кайда, които наричаше "плъхове". В този ден обаче беше дошло възмездие за зверствата и стотиците убити негови противници - самият той умря като плъх, криейки се в отточна тръба предава Дир.бг.

Първите записи от последните мигове на детронирания африкански лидер първоначално шокираха, защото изглеждаше, че е линчуван от група разгневени бойци. Всички видяха как те подхвърлят и влачат окървавения полк. Кадафи край родния му град Сирт, а след това, видимо щастливи, се снимат с голия му труп, показвайки знака на победата.


Оказа се, че Муамар Кадафи е бил все още жив, когато е бил пленен от силите на новите правителствени власти. Във видеоклип, заснет от човек от тълпата и впоследствие излъчен по телевизията, той изглеждаше замаян и ранен, докато го свалят от капака на кола, дърпат го за косата и го притискат към земята. Кадрите показваха лицето му, изцапано с кръв, и как се опитва да се съпротивлява, докато някой го удря с пистолет по главата.


В разказите си за последните часове на Кадафи правителствените бойци описваха кървави сцени. Малко преди сутрешната молитва Кадафи, обграден от няколко десетки верни телохранители и придружен от главнокомандващия на вече несъществуващата му армия Абу Бакр Юнис Джабр, се опитвал да избяга на запад. Групата обаче не стигнала далеч, след като става жертва на въздушен удар.

Виждаше се как вътре в пикапите овъглените останки на хората, убити мигновено, все още седят по местата си. Други трупове лежаха в тревата, разкривени и обезобразени - общо около 50 тела.

Шефът на личната охрана на Кадафи Мансур Дау, който е било до последно до Кадафи, разказа пред телевизия "Ал Арабия", че след въздушния удар оцелелите се "разделили на групи, всяка от които поела в различна посока".


Той твърди, че не е станал свидетел на смъртта на своя лидер, защото загубил съзнание, след като бил ранен в гърба от избухнал снаряд.

В същото време арабските телевизионни канали съобщиха, че Кадафи е бил убит от 18-годишен младеж. Те излъчиха кадри с младия либиец Ахмед аш Шайбани, приветстван от бойците на ПНС. "Новият герой" на Либия беше показан да държи в ръцете си златен 9-милиметров пистолет, който се твърди че е взел от сваления либийски лидер преди да го убие.

Представител на американската армия, пожелал анонимност, пък съобщи, че безпилотен самолет "Предатор" е обстрелвал същия конвой, но не е потвърдено, че Кадафи е бил убит.


На мястото са открити 15 пикапа с картечници, монтирани в каросериите, смачкани и овъглени - очевидно поразени от сила, далеч по-голяма от армията на бившите бунтовници по време на осеммесечната война срещу лидера. Няма кратер от бомба, което подсказва, че автомобилите вероятно поразени от изтребител.


Очевидно беше, че Кадафи не е ликвидиран при обстрела. И месеци по-късно се появи нова версия - че френски таен агент е отговорен за убийството му. Първо премиерът Джибрил заяви в интервю за египетската телевизия Dream TV, че чужд таен агент, смесил се с революционните бойци, е убил Кадафи. Рами ел Обейди - бивш отговорник за връзките с чуждестранните медии в ПНС, пък разказа пред италианския в. "Кориере дела сера" как НАТО е успяла да установи местонахождението на Кадафи след падането на Триполи в ръцете на въстаниците. Тогава всички мислели, че полковникът се укрива южно от град Бани Уалид, а в действителност той намерил убежище в Сирт.

За някои убиийството на Муамар Кадафи е военно престъпление. За други - естествен отговор на неговия режим и път към свободата на Либия. Дали страната е наистина свободна, е спорен въпрос. Докато е разкъсвана от гржданска война, трафиканти на хора продават африкански мигранти като роби. Един човек се продава за около $400. Цената варира според физическата сила.


Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет


Водолази спасиха кашалот заплетен в мрежа на рибари (ВИДЕО)

Кашалот, попаднал в гигантска риболовна мрежа, получи така необходимата приятелска ръка от италиански водолази, които заснеха невероятното спасяване с камера отблизо, съобщава TMZ.

Тази сърдечна сцена се е случила край бреговете на Липари, където биолози, работещи в център за възстановяване на костенурки, забелязват кита не далеч от брега. Кашалота не е помръдвал, така че екипът се свързва с бреговата охрана, която изпраща група водолази за проверка.

Със сигурност ситуацията е била трагична, опашката на кита е била заплетена в незаконна рибарска мрежа - и ако гледате видеото, което водолазите са успели да заснемат, можете да забележите, че е опашката на бозайника е увита стегнато и това прави почти невъзможно за морско същество да плува свободно.

Е, водолазите се захващат за работа и двама от тях се гмуркат под вода с херметични камери и инструменти и започват да  режат въжетата, от които китът не можеше да се освободи. Не е ясно колко време е било нужно, но във всички случаи операци…

Въоръжено американско семейство застана пред имота си да го брани от протестиращи (ВИДЕО)

Семейство американци застана пред имението си и насочи оръжия към протестиращите в Сейнт Луис, докато групата се отправи към дома на кмета, за да поиска оставката му. Полицията заяви, че хората от тълпата са крещели отправяйки заплахи към двойката.

Марк Макклоски, 63-годишен, каза пред местна телевизионна станция, че той и съпругата му Патриша, двамата адвокати, са се изправели пред „гневна тълпа“ на частната си улица и са се страхували за живота си.

Не са повдигнати обвинения срещу тях. Полицията заяви, че все още разследват, но са го определили като случай на престъпление и нападение чрез сплашване срещу двойката от страна на протестиращите сред расово многообразната тълпа.

Протестиращите се ядосаха на кмета Лида Крюсън, че четеше на глас имената и адресите на няколко жители, които написаха писма с призив за защита на полицията. Групата от поне 500 души скандира: „Оставка, Лида! Вземете ченгетата със себе си! ”.

Видео в социалните медии показа Марк Макклоски и 61-годишната му съпру…