Пропускане към основното съдържание

Безславната смърт на Муамар Кадафи, диктаторът управлявал 42 години (ВИДЕО)

Безславната смърт на Муамар Кадафи, диктаторът управлявал 42 години (ВИДЕО)

20 октомври 2011 година. Зловещи кадри за минути обокилиха света в предавана на живо извънредна новина - 69-годишният либийски диктатор Муамар Кадафи, управлявал еднолично страната цели 42 години, беше убит само два месеца, след като бе свален от власт и избяга. След осем месеца бунт, подкрепен с намесата на НАТО, Преходният национален съвет вече беше превзел столицата Триполи. До последно Кадафи отправяше призиви за съпротива срещу "западните кръстоносци" и "бунтовниците", свързани според него с Ал Кайда, които наричаше "плъхове". В този ден обаче беше дошло възмездие за зверствата и стотиците убити негови противници - самият той умря като плъх, криейки се в отточна тръба предава Дир.бг.

Първите записи от последните мигове на детронирания африкански лидер първоначално шокираха, защото изглеждаше, че е линчуван от група разгневени бойци. Всички видяха как те подхвърлят и влачат окървавения полк. Кадафи край родния му град Сирт, а след това, видимо щастливи, се снимат с голия му труп, показвайки знака на победата.


Оказа се, че Муамар Кадафи е бил все още жив, когато е бил пленен от силите на новите правителствени власти. Във видеоклип, заснет от човек от тълпата и впоследствие излъчен по телевизията, той изглеждаше замаян и ранен, докато го свалят от капака на кола, дърпат го за косата и го притискат към земята. Кадрите показваха лицето му, изцапано с кръв, и как се опитва да се съпротивлява, докато някой го удря с пистолет по главата.


В разказите си за последните часове на Кадафи правителствените бойци описваха кървави сцени. Малко преди сутрешната молитва Кадафи, обграден от няколко десетки верни телохранители и придружен от главнокомандващия на вече несъществуващата му армия Абу Бакр Юнис Джабр, се опитвал да избяга на запад. Групата обаче не стигнала далеч, след като става жертва на въздушен удар.

Виждаше се как вътре в пикапите овъглените останки на хората, убити мигновено, все още седят по местата си. Други трупове лежаха в тревата, разкривени и обезобразени - общо около 50 тела.

Шефът на личната охрана на Кадафи Мансур Дау, който е било до последно до Кадафи, разказа пред телевизия "Ал Арабия", че след въздушния удар оцелелите се "разделили на групи, всяка от които поела в различна посока".


Той твърди, че не е станал свидетел на смъртта на своя лидер, защото загубил съзнание, след като бил ранен в гърба от избухнал снаряд.

В същото време арабските телевизионни канали съобщиха, че Кадафи е бил убит от 18-годишен младеж. Те излъчиха кадри с младия либиец Ахмед аш Шайбани, приветстван от бойците на ПНС. "Новият герой" на Либия беше показан да държи в ръцете си златен 9-милиметров пистолет, който се твърди че е взел от сваления либийски лидер преди да го убие.

Представител на американската армия, пожелал анонимност, пък съобщи, че безпилотен самолет "Предатор" е обстрелвал същия конвой, но не е потвърдено, че Кадафи е бил убит.


На мястото са открити 15 пикапа с картечници, монтирани в каросериите, смачкани и овъглени - очевидно поразени от сила, далеч по-голяма от армията на бившите бунтовници по време на осеммесечната война срещу лидера. Няма кратер от бомба, което подсказва, че автомобилите вероятно поразени от изтребител.


Очевидно беше, че Кадафи не е ликвидиран при обстрела. И месеци по-късно се появи нова версия - че френски таен агент е отговорен за убийството му. Първо премиерът Джибрил заяви в интервю за египетската телевизия Dream TV, че чужд таен агент, смесил се с революционните бойци, е убил Кадафи. Рами ел Обейди - бивш отговорник за връзките с чуждестранните медии в ПНС, пък разказа пред италианския в. "Кориере дела сера" как НАТО е успяла да установи местонахождението на Кадафи след падането на Триполи в ръцете на въстаниците. Тогава всички мислели, че полковникът се укрива южно от град Бани Уалид, а в действителност той намерил убежище в Сирт.

За някои убиийството на Муамар Кадафи е военно престъпление. За други - естествен отговор на неговия режим и път към свободата на Либия. Дали страната е наистина свободна, е спорен въпрос. Докато е разкъсвана от гржданска война, трафиканти на хора продават африкански мигранти като роби. Един човек се продава за около $400. Цената варира според физическата сила.


Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Соц реализъм: В кои дискотеки вилнееха учениците от Бургас през 80-те

Cмятaм, чe мoмeнтaлнo трябвa дa ви прeдупрeдя, чe тoвa e нecръчeн, плaх, нeпocлeдoвaтeлeн и дoри нaпрaвo глупaв oпит зa инвeнтaризaция нa нoщнитe зaвeдeния oт прeз 80-тe гoдини нa минaлия вeк.

Нo aкo ти, читaтeлю, ce интeрecувaш къдe ca вилнeли твoитe рoдитeли, бaби и дядoвци дoри, хвърли eдин пoглeд нa cлeдвaщитe рeдoвe, пишe sосbg.соm.

Тoгaвa нямaшe coциaлни мрeжи или мoбилни тeлeфoни. И зa дa видиш някoe мoмчe или мoмичe, кoeтo тe интeрecувa или дa ce cрeщнeш c хoрa, кoитo ca вaжни зa тeбe, прocтo трябвaшe дa oтидeш нa eднo, двe или три мecтa и мнoгo вeрoятнo бeшe твoят чoвeк дa бъдe тaм. Зaщoтo мecтaтa зa зaбaвлeниe нe бяхa чaк тoлкoвa мнoгo кoлкoтo днec, нo пък купoняcвaнeтo бeшe гaрaнтирaнo.

И тaкa…къдe хoдeхa учeницитe и изoбщo млaдитe бургaзлии нa възрacт 18+ и oт 20+ нaтaтък? Щe зaпoчнa c „Плoчaтa“. Плoчaтa e … Нe, изoбщo нe cтaвa въпрoc зa грaмoфoннa плoчa. Кaквo e грaмoфoннa плoчa ли? Хм, тoвa eднo врeмe бeшe музикaлeн нocитeл, кoйтo ce пocтaвяшe внимaтeлнo в грaмoфoн, зa п…

Анкета разкрива тайната на щастливия семеен живот

Семейният живот е най-щастлив, когато единият от съпрузите пътува по работа пет дена в месеца, съобщиха в. "Дейли стар" и в. "Сън".

Цели 80 процента от пътуващите в командировки обясняват семейното си щастие с редовните кратки раздели. 74 процента от тях пък са уверени, че тя сгорещява и нещата в спалнята.

Свободното време далече от дома дава възможност човек да пийне спокойно или да се отпусне във ваната - нещо, което рядко се случва в къщи. Денят пък започва обикновено приятно с богата закуска.


Почти една пета от работещите родители са казали в анкетата на сайта за хотелски резервации Тревълодж, че се наслаждават на спокойствието, тишината и възможността да си починат от децата. От тези, които редовно пътуват по работа, 21 процента мислят, че и половинката им се радва да е сама у дома.

Повече от пет дена раздяла месечно или по-малко обаче нямат същия ефект.

От пътуващите в командировка 40 процента определят връзката си като много щастлива, при 30 процента от прека…

Нова атракция в Крайморие, щъркели се разхождат на плажа (СНИМКИ + ВИДЕО)

 Щъркели бодро крачат в непосредствена близост до хората по пясъка на плажа в бургаския квартал Крайморие съобщава Бургасинфо. Птиците, които иначе предпочитат високите стълбове, са истинска атракция за туристите на самата ивица.


Щъркелите са общо 6 на брой, появили се за първи път през лятото на 2017-та година. „Два от тях бяха ударени, летяха трудно. Бяха си направили гнезда на стълбовете, но често започнаха да идват до пътеката на плажа. Хранихме ги с риба. Така вече всяка година идват при нас и са си наши гости.“, каза стопанинът на плажа Николай Димитров.

Птиците предизвикват много приятни емоции на плажа, карат хората да се усмихват и са обект на много красиви снимки и селфита.