Пропускане към основното съдържание

Туристи от Япония, Китай и Корея посещават уникалния дворец в Балчик

Туристи от Япония, Китай и Корея посещават уникалния дворец в Балчик

Забележителностите в "Двореца" в Балчик привличат през този сезон туристи от Япония, Китай, Корея и други далечни дестинации, съобщи пред журналисти директорът на държавния културен институт Жени Михайлова.

По думите й традиционно голям е интересът към бившата резиденция на румънската кралица Мария от румънските посетители, които бележат 5 на сто ръст на годишна база. Спрямо миналия сезон и туристите от Чехия и Полша са с 2-3 на сто повече, добави директорът на културния център.

Очакваме с привличането на публика със специални интереси към културни събития през септември да достигнем миналогодишното равнище на туристопотока, когато "Двореца" бе посетен от 261 000 души, посочи Жени Михайлова. Тя информира, че в културния афиш предстоят международният фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика", международният форум "Без граници", на който ще звучат джаз, етно и български фолклор, ще бъде открита фотоизложбата "Аз съм българка" и други прояви.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Младеж загина в катастрофа близо до Варна

18-годишен младеж е загина на 26 август в катастрофа, станала на пътя между селата Млада гвардия и Невша, съобщиха от полицията.

Около 10:30 часа е получен сигнал, че е забелязан блуснат в дърво автомобил.

Изпратеният на място автопатрулен екип установява, че автомобила е „Форд Фокус“ а в него, вследствие на ПТП-то е починал 18-годишния му водач.

По случая се води досъдебно производство.

Прогноза за времето на морето в понеделник

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури на въздуха: 25°-30°.

Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

На Марс забелязаха уникално зелено сияние (СНИМКИ)

Атмосферно явление, подобно на Аврората на Земята, е регистрирано за първи път на други планети. Астрономите на Европейската космическа агенция записаха зелено сияние в атмосферата на Марс. Това беше съобщено на официалния уебсайт на ЕКА.


Експертите отбелязват, че сиянието е било подобно на Аврорите на Земята. Освен това марсианският блясък е много по-интензивен.


Атмосферното явлението е било заснето от космическия апарат ExoMars Trace Gas Orbiter. Най-интензивната полярност се наблюдава на височина от 80 километра над повърхността на Марс.


Учените отбелязват, че сиянието се появява, когато е изложено на слънчева светлина върху молекулите на въглеродния диоксид в атмосферата, освобождавайки кислородни молекули.


В същото време астрономите подчертават, че това е първото сияние, регистрирано на други планети.