Пропускане към основното съдържание

Полфрийман получи две забрани от прокуратурата за напускане на България

Полфрийман получи две забрани от прокуратурата за напускане на България

Две са забраните на австралийския гражданин Полфрийман за напускане на България. Те са постановени от прокуратурата във връзка с досъдебното производство и във връзка с изтърпяване на наказанието "Лишаване от свобода", съобщиха от МВР.  

Случаят с предсрочно освободения затворник, осъден на 20 години затвор за убийството на 20-годишния студент по право Андрей Монов, продължава да е на дневен ред. След редица протести, критики към съдебното решение и изявления на магистратите, казусът ще се решава от Върховните магистрати.

В момента австралийският гражданин Полфрийман се намира в дома на дирекция "Миграция" в Бусманци, тъй като по отношение на него директорът на Дирекция "Миграция" е издал заповед за принудителна мярка експулсиране от страната, която е в процес.  Във вчерашния ден са получили призовка от Върховния касационен съд, която трябва в днешния ден да бъде връчена на австралийския гражданин Полфрийман за явяването му на заседанието, което е насрочено за 23 октомври.

До момента до който има такива забрани няма как да довършим процедурата за експулсиране, поясниха от МВР.

Джок Полфрийман вече има издаден пасаван и самолетен билет за пътуване до Австралия. Това казва той в телефонно интервю за Нова ТВ след решението за предсрочното му условно освобождаване, последвано от вкарването му в общежитие за временно настаняване на мигранти в Бусманци.

Полфрийман трябваше да бъде освободен преди 10 дни, но формалната му липса на документ за самоличност накара полицията да наложи нова мярка за неотклонение на австралиеца. Казусът накара външният министър на Австралия да поиска спешна среща с Екатерина Захариева по време на Общото събрание на ООН, но разговорът е бил отложен заради програмата на българския вицепремиер.

Полфрийман отхвърля твърденията на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов, че е правил опит за бягство от затвора. Проданов направи това изявление преди дни, като коментира нарушение на Полфрийман от "началото на изтърпяване на присъдата, които администрацията съвсем правилно е преценила като опит за бягство, след което той е бил изолиран в продължителен период на време".

Австралиецът потвърждава, че досега е изплатил малка част от дължимата кръвнина на семейството на убития Андрей Монов, но е давал заплатите си от затвора в последните "4-5 години" на майката на младежа и казва, че ще продължи да плаща остатъка "както може".

Решението на ВКС за евентуалното преразглеждане на предсрочното му освобождаване е планирано за 23 октомври.

Австралиецът потвърждава, че досега е изплатил малка част от дължимата кръвнина на семейството на убития Андрей Монов, но е давал заплатите си от затвора в последните "4-5 години" на майката на младежа и казва, че ще продължи да плаща остатъка "както може".

Решението на ВКС за евентуалното преразглеждане на предсрочното му освобождаване е планирано за 23 октомври.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Младеж загина в катастрофа близо до Варна

18-годишен младеж е загина на 26 август в катастрофа, станала на пътя между селата Млада гвардия и Невша, съобщиха от полицията.

Около 10:30 часа е получен сигнал, че е забелязан блуснат в дърво автомобил.

Изпратеният на място автопатрулен екип установява, че автомобила е „Форд Фокус“ а в него, вследствие на ПТП-то е починал 18-годишния му водач.

По случая се води досъдебно производство.

Прогноза за времето на морето в понеделник

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури на въздуха: 25°-30°.

Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

На Марс забелязаха уникално зелено сияние (СНИМКИ)

Атмосферно явление, подобно на Аврората на Земята, е регистрирано за първи път на други планети. Астрономите на Европейската космическа агенция записаха зелено сияние в атмосферата на Марс. Това беше съобщено на официалния уебсайт на ЕКА.


Експертите отбелязват, че сиянието е било подобно на Аврорите на Земята. Освен това марсианският блясък е много по-интензивен.


Атмосферното явлението е било заснето от космическия апарат ExoMars Trace Gas Orbiter. Най-интензивната полярност се наблюдава на височина от 80 километра над повърхността на Марс.


Учените отбелязват, че сиянието се появява, когато е изложено на слънчева светлина върху молекулите на въглеродния диоксид в атмосферата, освобождавайки кислородни молекули.


В същото време астрономите подчертават, че това е първото сияние, регистрирано на други планети.