Пропускане към основното съдържание

Кристалина Георгиева е одобрена за управляващ директор на МВФ

Кристалина Георгиева е одобрена за управляващ директор на МВФ

Кристалина Георгиева, изпълнителент директор на Световната банка, бе избрана от Изпълнителният съвет на МВФ за изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Асошиейтед прес. На тази позиция тя ще наследи Кристин Лагард, която се оттегля, за да поеме длъжността ръководител на Европейската централна банка.

Изпълнителният съвет на Фонда изслуша Кристалина Георгиева на 24 септември, която бе единствен кандидат за поста и ще заеме поста от 1 октомври.

В Туитър Кристалина Георгиева написа, че за нея е чест да бъде избрана за управляващ директор на МВФ. Тя споделя, че очаква с нетърпение да се присъедини към персонала на МВФ в услуга на 189-те държави-членки.

"Заедно ще работим за изграждането на по-силни икономики и подобряването на живота на хората навсякъде", написа Кристалина Георгиева.

Във Фейсбук премиерът Бойко Борисов отбеляза, че Изпълнителният съвет на МФВ е одобрил Кристалина Георгиев за позицията на управляващ директор на финансовата институция.

"Това е огромно постижение за България. Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции", подчерта премиерът.

МВФ, в който членуват 189 държави, е световният кредитор "от последна инстанция", предоставящ спешни кредити на страни, изправени пред финансова криза.

Георгиева поема ръководството на организацията, в момент когато глобалната икономика се забавя, а двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай, водят ескалираща търговска война, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет


Водолази спасиха кашалот заплетен в мрежа на рибари (ВИДЕО)

Кашалот, попаднал в гигантска риболовна мрежа, получи така необходимата приятелска ръка от италиански водолази, които заснеха невероятното спасяване с камера отблизо, съобщава TMZ.

Тази сърдечна сцена се е случила край бреговете на Липари, където биолози, работещи в център за възстановяване на костенурки, забелязват кита не далеч от брега. Кашалота не е помръдвал, така че екипът се свързва с бреговата охрана, която изпраща група водолази за проверка.

Със сигурност ситуацията е била трагична, опашката на кита е била заплетена в незаконна рибарска мрежа - и ако гледате видеото, което водолазите са успели да заснемат, можете да забележите, че е опашката на бозайника е увита стегнато и това прави почти невъзможно за морско същество да плува свободно.

Е, водолазите се захващат за работа и двама от тях се гмуркат под вода с херметични камери и инструменти и започват да  режат въжетата, от които китът не можеше да се освободи. Не е ясно колко време е било нужно, но във всички случаи операци…

Въоръжено американско семейство застана пред имота си да го брани от протестиращи (ВИДЕО)

Семейство американци застана пред имението си и насочи оръжия към протестиращите в Сейнт Луис, докато групата се отправи към дома на кмета, за да поиска оставката му. Полицията заяви, че хората от тълпата са крещели отправяйки заплахи към двойката.

Марк Макклоски, 63-годишен, каза пред местна телевизионна станция, че той и съпругата му Патриша, двамата адвокати, са се изправели пред „гневна тълпа“ на частната си улица и са се страхували за живота си.

Не са повдигнати обвинения срещу тях. Полицията заяви, че все още разследват, но са го определили като случай на престъпление и нападение чрез сплашване срещу двойката от страна на протестиращите сред расово многообразната тълпа.

Протестиращите се ядосаха на кмета Лида Крюсън, че четеше на глас имената и адресите на няколко жители, които написаха писма с призив за защита на полицията. Групата от поне 500 души скандира: „Оставка, Лида! Вземете ченгетата със себе си! ”.

Видео в социалните медии показа Марк Макклоски и 61-годишната му съпру…