Пропускане към основното съдържание

Кристалина Георгиева е одобрена за управляващ директор на МВФ

Кристалина Георгиева е одобрена за управляващ директор на МВФ

Кристалина Георгиева, изпълнителент директор на Световната банка, бе избрана от Изпълнителният съвет на МВФ за изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Асошиейтед прес. На тази позиция тя ще наследи Кристин Лагард, която се оттегля, за да поеме длъжността ръководител на Европейската централна банка.

Изпълнителният съвет на Фонда изслуша Кристалина Георгиева на 24 септември, която бе единствен кандидат за поста и ще заеме поста от 1 октомври.

В Туитър Кристалина Георгиева написа, че за нея е чест да бъде избрана за управляващ директор на МВФ. Тя споделя, че очаква с нетърпение да се присъедини към персонала на МВФ в услуга на 189-те държави-членки.

"Заедно ще работим за изграждането на по-силни икономики и подобряването на живота на хората навсякъде", написа Кристалина Георгиева.

Във Фейсбук премиерът Бойко Борисов отбеляза, че Изпълнителният съвет на МФВ е одобрил Кристалина Георгиев за позицията на управляващ директор на финансовата институция.

"Това е огромно постижение за България. Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции", подчерта премиерът.

МВФ, в който членуват 189 държави, е световният кредитор "от последна инстанция", предоставящ спешни кредити на страни, изправени пред финансова криза.

Георгиева поема ръководството на организацията, в момент когато глобалната икономика се забавя, а двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай, водят ескалираща търговска война, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Нети показа красивата си сестра Александра, с която почиват на морето (СНИМКИ)

Нети показа красивата си сестра Александра, с която почиват на морето.

Електромобили BMW за полицията в Царево (СНИМКИ)

Община Царево предостави два електромобила за нуждите на местната полиция. Те са марка "BMW i3" и ще бъдат ползвани на територията на морската община. Така напрактика се реализира плотния проект на Общината, който е част от стратегия за развитие на екопрактики на територията на Царево.

Ключовете за автомобилите бяха предадени на специална церемония от кмета на Община Царево - инж. Георги Лапчев на шефа на Районно управление в Царево - главен инспектор Красимир Киров в присъствието на старши комисар Калоян Калоянов - директор на Областна дирекция на МВР - Бургас.

Пред РУ в Царево ще бъде монтирана електромобилна станция, където ще бъдат зареждани автомобилите. Те не отделят вредни емисии и са изключително удобни за малките населени места.


Вижте какво откри МВР при акцията срещу ало измамниците в Левски

Пресцентърът на МВР разпространи снимки с откритите пари, злато и автомобили по време на спецопарацията срещу телефонната мафия в Левски. Часове наред продължи обискът в къщата на смятания за тартор на ало-измамниците Димитър Серафимов-Келеша и синът му Васил.

При акцията на ГД "Национална полиция", ОДМВР - Плевен и Дирекция "Жандармерия" бяха арестувани 8 дуии - 7 в Левски, и един - който бил тяхно "муле", в София.

Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения, допълниха от МВР.