Пропускане към основното съдържание

Иновативен капан за плъхове използва алкохол за стръв

Иновативен капан за плъхове използва алкохол за стръв

Властите в Ню Йорк представиха най-новото си оръжие в борбата с напастта от плъхове, капан, в който алкохолът се използва за стръв, предаде Франс прес.

От години общината в Ню Йорк води война срещу гризачите, които живеят в тунелите на метрото и ровят в купищата боклук в контейнерите за отпадъци и е вложила в нея милиони долари, за да намали популацията им, която през 2014 г. беше около 2 милиона.

За целта се използваха контрацепция, сух лед и интелигентни кошчета за боклук.

Принципът на новия капан Екомил, показан вчера в кметството, се състои в това плъхът да се изкачи до горната част на висок около 60 сантиметра контейнер, привлечен от стръвта.

След това сензор задейства капана. Устройство хвърля плъха в пълната с алкохолна течност вътрешност контейнера, където може да се поберат телата на 80 гризачи. След като попадне в алкохолната баня, плъхът се дави, обясни пред журналисти Антъни Джиакинто, председател на дружеството “Рат трап” (“Капан за плъхове”), което внася капаните Екомил от Италия.

При експериментално едномесечно използване на Екомил в Бруклин, капанът е привлякъл и ликвидирал 107 плъха.

Процедурата е хуманна и екологична, подчерта ръководителят на градските власти в Бруклин Ерик Адамс. Той посочи, че капаните ще се използват в най-засегнатите от плъхове райони в квартала.

Адамс призна, че за много семейства присъствието на плъховете е травмиращо.

През 2017 г. кметът на Ню Йорк Бил де Блазио представи мащабен план за справяне с плъховете на стойност 32 милиона долара.

През 2015 г. в YouTube стана много популярен клип, на който беше заснет плъх, който е захапал парче пица и го влачи по стълбите на метрото.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

На Марс забелязаха уникално зелено сияние (СНИМКИ)

Атмосферно явление, подобно на Аврората на Земята, е регистрирано за първи път на други планети. Астрономите на Европейската космическа агенция записаха зелено сияние в атмосферата на Марс. Това беше съобщено на официалния уебсайт на ЕКА.


Експертите отбелязват, че сиянието е било подобно на Аврорите на Земята. Освен това марсианският блясък е много по-интензивен.


Атмосферното явлението е било заснето от космическия апарат ExoMars Trace Gas Orbiter. Най-интензивната полярност се наблюдава на височина от 80 километра над повърхността на Марс.


Учените отбелязват, че сиянието се появява, когато е изложено на слънчева светлина върху молекулите на въглеродния диоксид в атмосферата, освобождавайки кислородни молекули.


В същото време астрономите подчертават, че това е първото сияние, регистрирано на други планети.

Нова атракция в Крайморие, щъркели се разхождат на плажа (СНИМКИ + ВИДЕО)

 Щъркели бодро крачат в непосредствена близост до хората по пясъка на плажа в бургаския квартал Крайморие съобщава Бургасинфо. Птиците, които иначе предпочитат високите стълбове, са истинска атракция за туристите на самата ивица.


Щъркелите са общо 6 на брой, появили се за първи път през лятото на 2017-та година. „Два от тях бяха ударени, летяха трудно. Бяха си направили гнезда на стълбовете, но често започнаха да идват до пътеката на плажа. Хранихме ги с риба. Така вече всяка година идват при нас и са си наши гости.“, каза стопанинът на плажа Николай Димитров.

Птиците предизвикват много приятни емоции на плажа, карат хората да се усмихват и са обект на много красиви снимки и селфита.


Кирил Домусчиев е излекуван от коронавирус

"Скъпи приятели, вече съм здрав! Преборих COVID-19 и вече имам антитела (имунитет). Остава окончателно да се възстановя от пневмонията". Това обяви в профила си във Facebook собственикът на "Адванс Медиа Груп" Кирил Домусчиев, съобщава Нова.


Той изказва благодарности на целия медицински екип, който се грижи за него и съпругата му.

"Изключителни професионалисти! С такива медици ще преборим коронавируса! Благодаря и на всички от "Софиямед", на които съжалявам, че създадох неволно доста неприятности! Пазете се, но не се страхувайте! Лечение има. Бъдете умни и се грижете за себе си и своите близки!", призовава Домусчиев.


КОРОНАВИРУС НОВИНИ >>
Борбата с коронавируса е отговорност на всички, обединени ще го победим!