Пропускане към основното съдържание

Евро пари за интеграция на морския и ЖП транспорт в Бургас

Евро пари за интеграция на морския и ЖП транспорт в Бургас

Европейски проект за разширение и развитие на пристанищните терминали в Бургас  предвижда пълна интеграция между морски и жп транспорт, както и значително увеличаване възможностите на българския порт съобщи Дарик.

„БМФ Порт Бургас” - концесионерът на пристанищни терминали „Бургас Изток – 2” и „Бургас Запад” успешно  приключи дейностите по европейски проект: „От Изток към Запад. Достъп до Коридор ОИС/Транспортен коридор "Ориент/ Източно-средиземноморски"/ през централното пристанище на Бургас. Проучвания за доизграждане на пристанищната инфраструктура и железопътните връзки.” В рамките на проекта бяха изпълнени предпроектни проучвания и беше изготвен идеен и технически проект за доизграждане на пристанищната инфраструктура и железопътните връзки.

Проектът е с индикативна стойност EUR 2 670 000, като 85 % от тази сума или EUR 2 269 500 са отпуснати по „Механизъм за свързване на Европа“ (МСЕ), сектор „Транспорт” като безвъзмездна финансова помощ.

Изграждането на нова модерна пристанищна инфраструктура отговаря на плановете на “БМФ Порт Бургас“ ЕАД да увеличи товаропотока, да доближи услугата в бургаския порт до тази в най-значимите пристанища в Европа и да го впише в основната транспортна мрежа на Европейския съюз. Целите на проекта са да бъде подобрена достъпността до източно европейските пазари, както и взаимовръзката между морски и ж.п. транспорт.

На 27 септември т.г. на официална церемония “БМФ Порт Бургас“ ЕАД, съвместно с другия бенефициент – Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“, представи резултатите от проекта. На събитието присъстваха изпълнителният директор на  „БМФ Порт Бургас” Борис Балев, Индре Венскунита – наблюдаващ проекти към   Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA). Гости на церемонията бяха к.д.п. Живко Петров и други представители на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, както и представители на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Реализираните от „БМФ Порт Бургас“ ЕАД дейности по проекта могат да бъдат разделени на две части. В частта, която определя бъдещото развитие на Терминал „Бургас Изток – 2”, са извършени предпроектни проучвания и са изготвени идеен и технически проект   за доизграждане на кейовата стена на 33 корабно място и удължаване на съществуващото коловозно развитие (изграждане на ж.п. връзка) на пристанищния терминал  във връзка с обособяването на площадка за обработка и съхранение на генерални товари и контейнери. Целта е пристанището да има възможност да обработва кораби  с дължина до 230 м и ширина до 40 м, до 120 000 тона дедуейт и газене до 14.6 м. Към момента в българските пристанища липсват условия за обработка на кораби от такъв мащаб, което предизвиква пренасочване на трафика към други страни.

Втората част на проекта се отнася към развитието на пристанищен терминал „Бургас Запад”. Извършени са предпроектни проучвания, изготвени са идеен и технически проект за доизграждане на кейовата стена. Предвидено е създаването на четири нови корабни места с обща дължина 810 м и максимално допустимо газене 15.5 м. Това ще позволи на пристанищния оператор да отговори на най-съвременните  технологии и стандарти за обработка и превоз на товари. 

От своя страна Държавно предприятие „Национална компания “Железопътна инфраструктура“  изготви  технически проект за рехабилитация на част от коловозното развитие, свързващо пристанищния терминал  „Бургас Изток - 2“ с ж.п. гара „Владимир Павлов“. По този начин маневрирането на композиции с товари от и към пристанището ще бъде значително улеснено.

Чрез реализацията на проекта и бъдещите си инвестиционни намерения „БМФ Порт Бургас“ ЕАД и Държавно предприятие „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ напълно отговориха на заложената стратегията на ЕС за развитие на Трансевропейската транспортна мрежа и за попълването на липсващите трансгранични връзки. Бургас е част от основната транспортна мрежа TEN-T на Европейския съюз. Проектът допринася за развитие на инфраструктурата за директен наземен достъп до пристанището, като по този начин ще се постигне улесняване при превоза на товари между пристанището и вътрешността на страната, както и интегриране между морския и железопътния транспорт.

За  изграждането на предвидената в този проект инфраструктура ще са необходими над 130 млн. евро. За осигуряване на по-голямата част от средствата ще се търси европейско финансиране.

Реализацията на проекта ще превърне пристанището и Бургас в една от стратегическите транспортни и инфраструктурни точки  между Европа и Азия.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Проф. Анри Кулев представя книга и изложба в Поморие

В Градска художествена галерия „Дечко Стоев” в Поморие ще бъде представена изложба с рисунки на проф. Анри Кулев и книгата му „Ориент SexPress” от 18.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на община Поморие.

Проф. Анри Кулев е български режисьор, художник и продуцент на игрални и анимационни филми. Преподавател по анимационна режисура в Нов български университет, член на жури на много международни фестивали, както и директор на Световния анимационен фестивал във Варна. Има самостоятелни изложби в Москва, Берлин, Хирошима, Краков и други. Режисира повече от 70 анимационни, документални и игрални филми.

Издаването на “Ориент SEXpress” съвпада със 70-годишнината на Анри Кулев. Сборникът събира около 300 рисунки на автора с еротична тематика и е издаден от Университетското издателство на Нов български университет. Според Кулев еротиката често прелива в натурализъм. Ето защо той обяснява, че за такъв тип художествена работа е нужен интелект и много добри графични умения, а това, което прави…

Шашардиса всички: Няма да повярвате какво направи Криско за бебето си

Най-новата песен на рапъра Криско няма да се върти около базуки, горили или млади булки, пише Монитор. Хитмейкърът от Габрово зарадва последователите си в социалните мрежи с новината, че в четвъртък на бял свят ще излезе парчето „Благодаря ти“ пише Блиц.

Към съобщението той сподели снимка, като закри очите на първородната си рожба. Именно това подсказа на меломаните, че сюжетът в песента ще е за семейството на изпълнителя на „Да или те“. "12. 12. 2019 четвъртък в 19 ч. - премиера на последната песен за това десетилетие на Криско - “Благодаря Ти”, написа той.


Припомняме, че Криско от батко стана татко на 21 септември. Щастливата майка е танцьорката Цветелина Петрова, която отдавна е единствената жена в живота на Кристиан Талев.

Междувременно феновете заподозряха, че друга звездна двойка е копирала рядко срещаното име на наследничката на рапъра. Преди дни актьорът Наум Шопов-младши и половинката му Теа Минкова станаха родители на момиченцето, което също се казва Амая.

Водолази спасиха кашалот заплетен в мрежа на рибари (ВИДЕО)

Кашалот, попаднал в гигантска риболовна мрежа, получи така необходимата приятелска ръка от италиански водолази, които заснеха невероятното спасяване с камера отблизо, съобщава TMZ.

Тази сърдечна сцена се е случила край бреговете на Липари, където биолози, работещи в център за възстановяване на костенурки, забелязват кита не далеч от брега. Кашалота не е помръдвал, така че екипът се свързва с бреговата охрана, която изпраща група водолази за проверка.

Със сигурност ситуацията е била трагична, опашката на кита е била заплетена в незаконна рибарска мрежа - и ако гледате видеото, което водолазите са успели да заснемат, можете да забележите, че е опашката на бозайника е увита стегнато и това прави почти невъзможно за морско същество да плува свободно.

Е, водолазите се захващат за работа и двама от тях се гмуркат под вода с херметични камери и инструменти и започват да  режат въжетата, от които китът не можеше да се освободи. Не е ясно колко време е било нужно, но във всички случаи операци…