Пропускане към основното съдържание

България с твърда позиция към Северна Македония

България с твърда позиция към Северна Македония

България втвърдява позицията си спрямо Северна Македония. До това решение стигнаха президентът, премиерът, министри и политици. На среща при държавния глава те решиха страната ни да подкрепи членството на Скопие в ЕС, но при определени условия. Основният проблем са историческите спорове между двете страни.

До няколко дни правителството ще излезе с единна позиция – с ясни условия и критерии, които Северна Македония да изпълни, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Основният препъни камък са дългогодишните исторически спорове. За първи път и президент, и управляващи постигнаха единомислие – членството на Македония в ЕС, не може да е за сметка на българската история и идентичност.

След повече от два часа разговори, президент и премиер излязоха с единна позиция. ”Важно е да се очертаят и така нар. червени линии. Които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония, няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност, като разменна монета”, коментира президентът Румен Радев.

„Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в Европейския съюз. 13:21 нека спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират върху бъдещето. Да сме заедно в ЕС”, пък заяви премиерът.

Държавният глава поиска изготвяне на национална позиция по темата, която да постави конкретни условия на Северна Македония. „С ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес”, поясни Радев.

Позицията ще изготви правителството, а после с нея ще се запознае и парламентът. „Това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие, че времето на тупането на топката, е приключило”, коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Премиерът Борисов уточни, че заедно със Северна Македония, Албания също трябва да стартира преговори за европейско членство. И обяви, че с патриотите са в пълно единомислие по темата. Каракачанов като войвода е по-твърд, така по шамарите са му в речника. Ние сме по-дипломатични. На 15 октомври, предстои и заседание на Комисията по исторически и образователни въпроси между двете държави, на която ще стане ясно дали Северна Македония ще се съгласи с условията на страната ни.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Соц реализъм: В кои дискотеки вилнееха учениците от Бургас през 80-те

Cмятaм, чe мoмeнтaлнo трябвa дa ви прeдупрeдя, чe тoвa e нecръчeн, плaх, нeпocлeдoвaтeлeн и дoри нaпрaвo глупaв oпит зa инвeнтaризaция нa нoщнитe зaвeдeния oт прeз 80-тe гoдини нa минaлия вeк.

Нo aкo ти, читaтeлю, ce интeрecувaш къдe ca вилнeли твoитe рoдитeли, бaби и дядoвци дoри, хвърли eдин пoглeд нa cлeдвaщитe рeдoвe, пишe sосbg.соm.

Тoгaвa нямaшe coциaлни мрeжи или мoбилни тeлeфoни. И зa дa видиш някoe мoмчe или мoмичe, кoeтo тe интeрecувa или дa ce cрeщнeш c хoрa, кoитo ca вaжни зa тeбe, прocтo трябвaшe дa oтидeш нa eднo, двe или три мecтa и мнoгo вeрoятнo бeшe твoят чoвeк дa бъдe тaм. Зaщoтo мecтaтa зa зaбaвлeниe нe бяхa чaк тoлкoвa мнoгo кoлкoтo днec, нo пък купoняcвaнeтo бeшe гaрaнтирaнo.

И тaкa…къдe хoдeхa учeницитe и изoбщo млaдитe бургaзлии нa възрacт 18+ и oт 20+ нaтaтък? Щe зaпoчнa c „Плoчaтa“. Плoчaтa e … Нe, изoбщo нe cтaвa въпрoc зa грaмoфoннa плoчa. Кaквo e грaмoфoннa плoчa ли? Хм, тoвa eднo врeмe бeшe музикaлeн нocитeл, кoйтo ce пocтaвяшe внимaтeлнo в грaмoфoн, зa п…

Анкета разкрива тайната на щастливия семеен живот

Семейният живот е най-щастлив, когато единият от съпрузите пътува по работа пет дена в месеца, съобщиха в. "Дейли стар" и в. "Сън".

Цели 80 процента от пътуващите в командировки обясняват семейното си щастие с редовните кратки раздели. 74 процента от тях пък са уверени, че тя сгорещява и нещата в спалнята.

Свободното време далече от дома дава възможност човек да пийне спокойно или да се отпусне във ваната - нещо, което рядко се случва в къщи. Денят пък започва обикновено приятно с богата закуска.


Почти една пета от работещите родители са казали в анкетата на сайта за хотелски резервации Тревълодж, че се наслаждават на спокойствието, тишината и възможността да си починат от децата. От тези, които редовно пътуват по работа, 21 процента мислят, че и половинката им се радва да е сама у дома.

Повече от пет дена раздяла месечно или по-малко обаче нямат същия ефект.

От пътуващите в командировка 40 процента определят връзката си като много щастлива, при 30 процента от прека…

Прогноза за времето на морето в понеделник

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температури на въздуха: 25°-30°.

Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.