Пропускане към основното съдържание

България с твърда позиция към Северна Македония

България с твърда позиция към Северна Македония

България втвърдява позицията си спрямо Северна Македония. До това решение стигнаха президентът, премиерът, министри и политици. На среща при държавния глава те решиха страната ни да подкрепи членството на Скопие в ЕС, но при определени условия. Основният проблем са историческите спорове между двете страни.

До няколко дни правителството ще излезе с единна позиция – с ясни условия и критерии, които Северна Македония да изпълни, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Основният препъни камък са дългогодишните исторически спорове. За първи път и президент, и управляващи постигнаха единомислие – членството на Македония в ЕС, не може да е за сметка на българската история и идентичност.

След повече от два часа разговори, президент и премиер излязоха с единна позиция. ”Важно е да се очертаят и така нар. червени линии. Които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония, няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност, като разменна монета”, коментира президентът Румен Радев.

„Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в Европейския съюз. 13:21 нека спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират върху бъдещето. Да сме заедно в ЕС”, пък заяви премиерът.

Държавният глава поиска изготвяне на национална позиция по темата, която да постави конкретни условия на Северна Македония. „С ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес”, поясни Радев.

Позицията ще изготви правителството, а после с нея ще се запознае и парламентът. „Това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие, че времето на тупането на топката, е приключило”, коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Премиерът Борисов уточни, че заедно със Северна Македония, Албания също трябва да стартира преговори за европейско членство. И обяви, че с патриотите са в пълно единомислие по темата. Каракачанов като войвода е по-твърд, така по шамарите са му в речника. Ние сме по-дипломатични. На 15 октомври, предстои и заседание на Комисията по исторически и образователни въпроси между двете държави, на която ще стане ясно дали Северна Македония ще се съгласи с условията на страната ни.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Испански политик реши да вземе душ по време на онлайн конференция, но забрави да изключи камерата (ВИДЕО)

Бернардо Бустило трябваше да подаде оставка като генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия в Торелавега заради собствената си небрежност.

Срещата във видео чата продължила твърде по-дълго от очакваното - като започнала в 8 ч. сутринта, а в 17 ч. дори не била приключила.

Бустило, който планирал да заведе дъщеря си на клас и след това да отиде на втората си работа (работи на непълно работно време като треньор по плуване), разбрал, че с толкова натоварен график няма да успее, пише Independent . Затова решил да отиде до банята с включения лаптоп.

Но поради невнимание и бързане политикът забравил да изключи видеокамерата. На срещата са присъствали не само негови колеги, но и журналисти, така че видеото бързо се появява онлайн. То показва как Бустило спокойно си взема душ, докато колегите му слушат говорещия.

- Кажи нещо на Бърни. Кажете нещо по-бързо, моля “, казва един от колегите му. Но вече е било твърде късно.

След този инцидент политикът решава да подаде ос…

Кметът на Сеул е изчезнал, тече акция по издирването му

Кметът на Сеул е изчезнал, тече акция по издирването му

Американка показа своя дакел с тяло на далматинец (СНИМКИ)

24-годишната Виктория Хофман от американския щат Маями се сдоби с необичайно кученце на име Му. От раждането, поради проблеми с пигментацията, кучето е наполовина покрито с черни петна. Мнозина го приемат за далматинец, въпреки че това е най-често срещаният дакел.

"Изглежда, че главата му не пасва на тялото му. Много хора на улицата смятат, че той просто ходи в такъв костюм и са изненадани да открият, че това е неговият истински цвят", казва Виктория Хофман. Според нея домашният любимец е много дружелюбен, мил и има добър характер.


Момичето веднага разбира, че Му може да стане Instagram звезда. Тя създава страница за него - и не греши. Сега 12 хиляди потребители са абонирани за акаунта.

"Те често идват при нас на улицата, за да направят снимки на Му. Вярно е! Кученцето ни е малка звезда!".