Пропускане към основното съдържание

Белугата, която заподозряха в шпионаж се сприятели с чайка (ВИДЕО)

Белугата, която заподозряха в шпионаж се сприятели с чайка (ВИДЕО)

Норвежец засне белуга, която иска да се сприятели с чайка в пристанището на Хамерфест. Ян-Олаф Йохансен е направил кадрите, докато е работел на кораб в пристанището, съобщи вестник "Дейли мейл", цитирана от БТА.

Китът бавно се доближава до чайката, която държи риба в устата си, и я побутва, сякаш да привлече вниманието й. Птицата размахва криле, дори изпуска рибата, но остава на повърхността на водата. Белугата продължава да плува около нея и пак я побутва. След това се насочва към друга чайка, но тя отлита. Игривата белуга се връща към първата птица и няколко минути я преследва, дори се опитва да я хване с уста.

Чайката обаче съвсем не се впечатлява и се опитва да намери рибата, която е изпуснала. Накрая белугата хваща рибата и птицата започва да я кълве от единия край.

Белугата, която местните хора наричат Хвалдимире, е добре известна в района на Хамерфест - тя е същата, която беше заподозряна в шпионаж.

"Един кит белуга, открит на брега, е носел специална руска сбруя и вероятно е бил обучаван от руския флот", обяви в края на април  норвежкият морски биолог проф. Аудун Рикардсен. Той уточни, че сбруята, открита от рибар, има държател на GoPro камера и етикет, който сочи като източник Санкт Петербург. Дресираната белуга многократно се приближавала до норвежките лодки край Ингоя, арктически остров на около 415 км от Мурманск, където се намира северният флот на Русия.

По-късно обаче беше съобщено, че става дума не за кит шпионин, а за кит, обучен с терапевтични цели. В Русия той е бил използван при лечението на деца с увреждания. Оказа се, че белугата се казва Семьон.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Анкета разкрива тайната на щастливия семеен живот

Семейният живот е най-щастлив, когато единият от съпрузите пътува по работа пет дена в месеца, съобщиха в. "Дейли стар" и в. "Сън".

Цели 80 процента от пътуващите в командировки обясняват семейното си щастие с редовните кратки раздели. 74 процента от тях пък са уверени, че тя сгорещява и нещата в спалнята.

Свободното време далече от дома дава възможност човек да пийне спокойно или да се отпусне във ваната - нещо, което рядко се случва в къщи. Денят пък започва обикновено приятно с богата закуска.


Почти една пета от работещите родители са казали в анкетата на сайта за хотелски резервации Тревълодж, че се наслаждават на спокойствието, тишината и възможността да си починат от децата. От тези, които редовно пътуват по работа, 21 процента мислят, че и половинката им се радва да е сама у дома.

Повече от пет дена раздяла месечно или по-малко обаче нямат същия ефект.

От пътуващите в командировка 40 процента определят връзката си като много щастлива, при 30 процента от прека…

Младеж загина в катастрофа близо до Варна

18-годишен младеж е загина на 26 август в катастрофа, станала на пътя между селата Млада гвардия и Невша, съобщиха от полицията.

Около 10:30 часа е получен сигнал, че е забелязан блуснат в дърво автомобил.

Изпратеният на място автопатрулен екип установява, че автомобила е „Форд Фокус“ а в него, вследствие на ПТП-то е починал 18-годишния му водач.

По случая се води досъдебно производство.

На Марс забелязаха уникално зелено сияние (СНИМКИ)

Атмосферно явление, подобно на Аврората на Земята, е регистрирано за първи път на други планети. Астрономите на Европейската космическа агенция записаха зелено сияние в атмосферата на Марс. Това беше съобщено на официалния уебсайт на ЕКА.


Експертите отбелязват, че сиянието е било подобно на Аврорите на Земята. Освен това марсианският блясък е много по-интензивен.


Атмосферното явлението е било заснето от космическия апарат ExoMars Trace Gas Orbiter. Най-интензивната полярност се наблюдава на височина от 80 километра над повърхността на Марс.


Учените отбелязват, че сиянието се появява, когато е изложено на слънчева светлина върху молекулите на въглеродния диоксид в атмосферата, освобождавайки кислородни молекули.


В същото време астрономите подчертават, че това е първото сияние, регистрирано на други планети.