Пропускане към основното съдържание

Астрономи проследиха как огромна черна дупка поглъща звезда (ВИДЕО)

Астрономи проследиха как огромна черна дупка поглъща звезда (ВИДЕО)

Астрономи проследиха как огромна черна дупка разкъсва обречена звезда, попаднала в гравитационното й поле, предаде Ройтерс цитиран от Новини.бг.

Космическото явление е документирано от начало докрай с помощта на телескопа на НАСА за откриване на екзопланети ТЕСС /Transiting Exoplanet Survey Satellite/.

Погълнатата звезда е на разстояние 375 милиона светлинни години от Земята. Тя е с приблизителните размери на нашето Слънце.

Небесното тяло е изсмукано от супермасивната черна дупка.


Астрономите отначало са видели космическия феномен с международна мрежа от телескопи на Земята, преди да прибягнат до услугите на космическата обсерватория ТЕСС на НАСА . Апаратът, с размерите на хладилник, използва метода на транзитната фотометрия за откриване на далечни планети в широк отрязък от небето.

"Откритието ни беше комбинация от добра подготовка и добър късмет, който понякога е нужен за придвижване на науката напред", заяви Томас Холойен от Института "Карнеги", който ръководи изследването.

Документираният феномен се наблюдава, когато звезда се доближи прекалено близко до гравитационното поле на супермасивна черна дупка. Тези гигантски обекти се намират в центъра на големите галактики, включително и на нашата, Млечния път. Чудовищната гравитация на черната дупка раздробява приближилата се звезда като част от нея се изхвърля в околното пространство, а друга бива погълната. Формира се диск от горещ ярък газ, който бива изсмукан.

Наблюдавайки промените на светлината, докато черната дупка поглъща звездата и изхвърля материя от нея във външна спирала, астрономите могат да изучат в детайли поведението на тези загадъчни масивни обекти.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Вижте какво откри МВР при акцията срещу ало измамниците в Левски

Пресцентърът на МВР разпространи снимки с откритите пари, злато и автомобили по време на спецопарацията срещу телефонната мафия в Левски. Часове наред продължи обискът в къщата на смятания за тартор на ало-измамниците Димитър Серафимов-Келеша и синът му Васил.

При акцията на ГД "Национална полиция", ОДМВР - Плевен и Дирекция "Жандармерия" бяха арестувани 8 дуии - 7 в Левски, и един - който бил тяхно "муле", в София.

Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения, допълниха от МВР.


Алкохолът направил маймуната човек

Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години, твърдят британски учени в нова книга, цитирана от в.”Дейли мейл”‘

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър. Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването.

Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си “Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка”.

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.

Авторките на книгата припомнят, че ал…

Отново блудство с дете в Сотиря

Единият от нападателите, опитали да изнасилят 8-годишно момиченце в Сотиря, е блудствал с детето и преди един месец. Тя не смеела да се оплаче, защото той заплашвал, че ще й пререже гръкляна. Това каза майката на момичето - Цвета Атанасова пред NOVA.

Именно тя успяла да предотврати изнасилването на дъщеря си в петък, след като случайно видяла как двама мъже я нападат в близост до дома й. По-възрастният бил съсед на семейството на жертвата, в което има общо пет деца.

Пострадалото момиченце е откарано в болница адекватно и без сериозни наранявания. Било с прехапана буза от това, че насилникът я е стискал за устата да не вика. Родителите на жертвата са категорични, че ще съдят насилниците.

Близки на пострадалoто дете разказаха пред bTV, че младото момче е потърсил работа при бащата на момичето, но той му отказал. Майката на момичето сподели, че като не я открила в двора на дома им, отишла да я търси. Тогава видяла как двамата мъже се опитват да изнасилят детето ѝ в пристройката. Тя добави, …