Пропускане към основното съдържание

Астрономи проследиха как огромна черна дупка поглъща звезда (ВИДЕО)

Астрономи проследиха как огромна черна дупка поглъща звезда (ВИДЕО)

Астрономи проследиха как огромна черна дупка разкъсва обречена звезда, попаднала в гравитационното й поле, предаде Ройтерс цитиран от Новини.бг.

Космическото явление е документирано от начало докрай с помощта на телескопа на НАСА за откриване на екзопланети ТЕСС /Transiting Exoplanet Survey Satellite/.

Погълнатата звезда е на разстояние 375 милиона светлинни години от Земята. Тя е с приблизителните размери на нашето Слънце.

Небесното тяло е изсмукано от супермасивната черна дупка.


Астрономите отначало са видели космическия феномен с международна мрежа от телескопи на Земята, преди да прибягнат до услугите на космическата обсерватория ТЕСС на НАСА . Апаратът, с размерите на хладилник, използва метода на транзитната фотометрия за откриване на далечни планети в широк отрязък от небето.

"Откритието ни беше комбинация от добра подготовка и добър късмет, който понякога е нужен за придвижване на науката напред", заяви Томас Холойен от Института "Карнеги", който ръководи изследването.

Документираният феномен се наблюдава, когато звезда се доближи прекалено близко до гравитационното поле на супермасивна черна дупка. Тези гигантски обекти се намират в центъра на големите галактики, включително и на нашата, Млечния път. Чудовищната гравитация на черната дупка раздробява приближилата се звезда като част от нея се изхвърля в околното пространство, а друга бива погълната. Формира се диск от горещ ярък газ, който бива изсмукан.

Наблюдавайки промените на светлината, докато черната дупка поглъща звездата и изхвърля материя от нея във външна спирала, астрономите могат да изучат в детайли поведението на тези загадъчни масивни обекти.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет


Водолази спасиха кашалот заплетен в мрежа на рибари (ВИДЕО)

Кашалот, попаднал в гигантска риболовна мрежа, получи така необходимата приятелска ръка от италиански водолази, които заснеха невероятното спасяване с камера отблизо, съобщава TMZ.

Тази сърдечна сцена се е случила край бреговете на Липари, където биолози, работещи в център за възстановяване на костенурки, забелязват кита не далеч от брега. Кашалота не е помръдвал, така че екипът се свързва с бреговата охрана, която изпраща група водолази за проверка.

Със сигурност ситуацията е била трагична, опашката на кита е била заплетена в незаконна рибарска мрежа - и ако гледате видеото, което водолазите са успели да заснемат, можете да забележите, че е опашката на бозайника е увита стегнато и това прави почти невъзможно за морско същество да плува свободно.

Е, водолазите се захващат за работа и двама от тях се гмуркат под вода с херметични камери и инструменти и започват да  режат въжетата, от които китът не можеше да се освободи. Не е ясно колко време е било нужно, но във всички случаи операци…

Въоръжено американско семейство застана пред имота си да го брани от протестиращи (ВИДЕО)

Семейство американци застана пред имението си и насочи оръжия към протестиращите в Сейнт Луис, докато групата се отправи към дома на кмета, за да поиска оставката му. Полицията заяви, че хората от тълпата са крещели отправяйки заплахи към двойката.

Марк Макклоски, 63-годишен, каза пред местна телевизионна станция, че той и съпругата му Патриша, двамата адвокати, са се изправели пред „гневна тълпа“ на частната си улица и са се страхували за живота си.

Не са повдигнати обвинения срещу тях. Полицията заяви, че все още разследват, но са го определили като случай на престъпление и нападение чрез сплашване срещу двойката от страна на протестиращите сред расово многообразната тълпа.

Протестиращите се ядосаха на кмета Лида Крюсън, че четеше на глас имената и адресите на няколко жители, които написаха писма с призив за защита на полицията. Групата от поне 500 души скандира: „Оставка, Лида! Вземете ченгетата със себе си! ”.

Видео в социалните медии показа Марк Макклоски и 61-годишната му съпру…