Пропускане към основното съдържание

167 българи – съвременни роби във Франция! Брали грозде в Бургундия

167 българи – съвременни роби във Франция! Брали грозде в Бургундия

Трима българи замесени в поредната схема за трудова експлоатация в чужбина. Жертвите са набирани от района на Търговище, Шумен и Бургас за работа във Франция съобщи Нова.

Проверка по случая прави и главната инспекция по труда, но тя не е приключила.

Според данните на инспекцията през 2018 година са проверени над 1400 фирми посредници, дружества за временна работа в чужбина или компании, които си изпращат служителите в командировка навън. Открити са повече от 5 000 нарушения - най-често хората остават без минимална заплата, има нарушения в договорите им или въобще нямат договори.

Схемите на измамниците в чужбина се оказват неуловими за институциите, защото, по закон, работодателите не са длъжни да дават информация. Агенцията по заетостта получава данни само от регистрираните фирми посредници. Според тях през 2018 година в чужбина работят 3 139 българи. Най-много са в Холандия, Великобритания и Франция.

Разследването срещу групата за трафик на хора с цел трудова експлоатация започва през май тази година. Преди това антимафиотите имали няколко сигнала от измамени работници, на които или не е изплатено всичко заработено, или изобщо не са получили пари за труда си.

„Един български гражданин е бил зает да набира български лица от района на Търговище, съответно да ги транспортира нелицензирано до френския град Лион. Френският гражданин, участник в групата, е бил зает да осигурява логистиката на място във Франция”, заяви наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

167 души са открити при акцията на родните и френски служби. Разпределени са в 4 групи, при отделни работодатели. До един наети от българска фирма. По данни от Търговския регистър, тя се занимава с посреднически услуги, дейности в селското стопанство у нас и в чужбина. Отново в Търговския регистър, компанията има и ясен адрес. „Тя е регистрирана на едно съвсем голо место, поле, където няма нищо. А фактически самата дейност се извършвала от домашната къща на хората, които са ги набирали”, каза Людмил Попов - началник отдел „Противодействие на трафика на хора".

Социалнослаби, неграмотни и хора от малцинствата стават жертва на бандата. В дъното й са баща и син. За да оправдаят натрупаните пари, те фиктивно си даряват големи суми и имоти. А спечеленото от робския труд на жертвите влагат основно във Франция. „Купували са си имоти там, открили са си магазин, търгували са със стоки, поради което нашето разследване е насочено и към изпирането на пари”, посочи Евгения Деянова.

Жертвите са подлъгвани с обещанието, че ще печелят между 60 и 80 евро на ден. Пристигайки във Франция обаче научавали, че дължат по 200 евро за транспорт. Настанявали ги в палаткови лагери на полето, а стоки от първа необходимост им били продавани за многократно по-високи от реалните цени.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Испански политик реши да вземе душ по време на онлайн конференция, но забрави да изключи камерата (ВИДЕО)

Бернардо Бустило трябваше да подаде оставка като генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия в Торелавега заради собствената си небрежност.

Срещата във видео чата продължила твърде по-дълго от очакваното - като започнала в 8 ч. сутринта, а в 17 ч. дори не била приключила.

Бустило, който планирал да заведе дъщеря си на клас и след това да отиде на втората си работа (работи на непълно работно време като треньор по плуване), разбрал, че с толкова натоварен график няма да успее, пише Independent . Затова решил да отиде до банята с включения лаптоп.

Но поради невнимание и бързане политикът забравил да изключи видеокамерата. На срещата са присъствали не само негови колеги, но и журналисти, така че видеото бързо се появява онлайн. То показва как Бустило спокойно си взема душ, докато колегите му слушат говорещия.

- Кажи нещо на Бърни. Кажете нещо по-бързо, моля “, казва един от колегите му. Но вече е било твърде късно.

След този инцидент политикът решава да подаде ос…

Кметът на Сеул е изчезнал, тече акция по издирването му

Кметът на Сеул е изчезнал, тече акция по издирването му

Американка показа своя дакел с тяло на далматинец (СНИМКИ)

24-годишната Виктория Хофман от американския щат Маями се сдоби с необичайно кученце на име Му. От раждането, поради проблеми с пигментацията, кучето е наполовина покрито с черни петна. Мнозина го приемат за далматинец, въпреки че това е най-често срещаният дакел.

"Изглежда, че главата му не пасва на тялото му. Много хора на улицата смятат, че той просто ходи в такъв костюм и са изненадани да открият, че това е неговият истински цвят", казва Виктория Хофман. Според нея домашният любимец е много дружелюбен, мил и има добър характер.


Момичето веднага разбира, че Му може да стане Instagram звезда. Тя създава страница за него - и не греши. Сега 12 хиляди потребители са абонирани за акаунта.

"Те често идват при нас на улицата, за да направят снимки на Му. Вярно е! Кученцето ни е малка звезда!".