Пропускане към основното съдържание

167 българи – съвременни роби във Франция! Брали грозде в Бургундия

167 българи – съвременни роби във Франция! Брали грозде в Бургундия

Трима българи замесени в поредната схема за трудова експлоатация в чужбина. Жертвите са набирани от района на Търговище, Шумен и Бургас за работа във Франция съобщи Нова.

Проверка по случая прави и главната инспекция по труда, но тя не е приключила.

Според данните на инспекцията през 2018 година са проверени над 1400 фирми посредници, дружества за временна работа в чужбина или компании, които си изпращат служителите в командировка навън. Открити са повече от 5 000 нарушения - най-често хората остават без минимална заплата, има нарушения в договорите им или въобще нямат договори.

Схемите на измамниците в чужбина се оказват неуловими за институциите, защото, по закон, работодателите не са длъжни да дават информация. Агенцията по заетостта получава данни само от регистрираните фирми посредници. Според тях през 2018 година в чужбина работят 3 139 българи. Най-много са в Холандия, Великобритания и Франция.

Разследването срещу групата за трафик на хора с цел трудова експлоатация започва през май тази година. Преди това антимафиотите имали няколко сигнала от измамени работници, на които или не е изплатено всичко заработено, или изобщо не са получили пари за труда си.

„Един български гражданин е бил зает да набира български лица от района на Търговище, съответно да ги транспортира нелицензирано до френския град Лион. Френският гражданин, участник в групата, е бил зает да осигурява логистиката на място във Франция”, заяви наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

167 души са открити при акцията на родните и френски служби. Разпределени са в 4 групи, при отделни работодатели. До един наети от българска фирма. По данни от Търговския регистър, тя се занимава с посреднически услуги, дейности в селското стопанство у нас и в чужбина. Отново в Търговския регистър, компанията има и ясен адрес. „Тя е регистрирана на едно съвсем голо место, поле, където няма нищо. А фактически самата дейност се извършвала от домашната къща на хората, които са ги набирали”, каза Людмил Попов - началник отдел „Противодействие на трафика на хора".

Социалнослаби, неграмотни и хора от малцинствата стават жертва на бандата. В дъното й са баща и син. За да оправдаят натрупаните пари, те фиктивно си даряват големи суми и имоти. А спечеленото от робския труд на жертвите влагат основно във Франция. „Купували са си имоти там, открили са си магазин, търгували са със стоки, поради което нашето разследване е насочено и към изпирането на пари”, посочи Евгения Деянова.

Жертвите са подлъгвани с обещанието, че ще печелят между 60 и 80 евро на ден. Пристигайки във Франция обаче научавали, че дължат по 200 евро за транспорт. Настанявали ги в палаткови лагери на полето, а стоки от първа необходимост им били продавани за многократно по-високи от реалните цени.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Турският президент Ердоган лично чете Корана в "Света София" (ВИДЕО)

Турският президент Ердоган лично чете Корана в "Света София".

Младеж загина в катастрофа близо до Варна

18-годишен младеж е загина на 26 август в катастрофа, станала на пътя между селата Млада гвардия и Невша, съобщиха от полицията.

Около 10:30 часа е получен сигнал, че е забелязан блуснат в дърво автомобил.

Изпратеният на място автопатрулен екип установява, че автомобила е „Форд Фокус“ а в него, вследствие на ПТП-то е починал 18-годишния му водач.

По случая се води досъдебно производство.

Силно земетресение удари Хърватия, има разрушения и пострадали (ВИДЕО, СНИМКИ)

Земетресение с магнитуд от 5,4 по Рихтер удари хърватската столица Загреб тази сутрин, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC), цитиран от Нова.


Трусът бе регистрирано в 6:24 часа местно време. Епицентърът е на седем километра от Загреб, на дълбочина 10 километра.

15-годишното дете, което бе обявено за починало, е реанимирано, но остава в критично състояние, съобщиха от "Спешна помощ" в Загреб. Оттам уточниха, че още една възрастна жена е в тежко състояние.
Сериозни щети има върху сградата на "Петрова болница", както и в очната клиника. Има и ранени.

Вътрешният министър Божинович призова хората, които са излезли пред сградите, да бъдат на разстояние от тях, за да не пострадат.


Най-голямата катедрала в Загреб е със сериозни щети, множество комини са рухнали върху тротоарите, по улиците има множество отломки от сгради - тухли и керемиди, а прозорците на много сгради са разрушени.

Множество сгради са напукани. На много места в Загреб се чуват …