Пропускане към основното съдържание

Скандал Бизнесменът Николай Банев продължава да събира пари за плаж Русалка


Бариерата, на която искат 8 лева такса, за да стигнеш до плажа на Русалка, все още стои, съобщи TrafficNews.

Въпреки многобройните сигнали на граждани, на които се нарушава конституционното право да стигнат до пясъчната ивица и морето - изключителна държавна собстреност, както и разпоредените проверки от различни институции, хората на арестувания олигарх Николай Банев продължават да събират пари. Бизнесменът приватизира комплекса "Русалка" преди много години, но събира пари за цялата ивица. 

Бариерата е поставена на паркинга, през който минава пътят за дивия плаж вляво, на който няма нито спасители, нито чадъри. Но всеки, който иска да стигне до скалите и да се изкъпе в морето, трябва да плати 8 лева. В сравнение с миналата година таксата дори е увеличена с 2 лева.

Още по-скъпо излиза влизането в комплекса „Русалка” с бунгалата вдясно, който преди много години бе приватизиран от бизнесмена Банев. За да влезеш там и да стигнеш до плажа, преди години се искаше да платиш престоя си за ден, който варираше между 40 и 50 лева. Обяснението бе, че гостите в комплекса ползват ол инклузив и външните хора също трябва да го платят, защото навсякъде имали възможност да ядат и да пият. И до ден днешен тези изисквания си важат.

От години хората протестират срещу тази бариера, но нищо не се променя. Хората на бариерата обясняват, че таксата е само за колите, които спират на паркинга. А който не иска да плаща, да ходи пеша. Но който е ходил на „Русалка” знае, че за да стигнеш до плажовете, трябва да вървиш над 4 км от най-близкото село Свети Никола, до което общественият транспорт също не е от най-редовните. Или да ползваш велосипед. Но най-удобно е с автомобил, особено ако пътува цялото семейство.

 От началото на лятото също имаше сигнали за исканата такса. На 5 юли от министерството на туризма съобщиха, че по разпореждане на министър Николина Ангелкова ще бъде сезирана прокуратурата заради ограничаването на достъпа към плажовете на „Русалка” с платена бариера. Компетентните органи трябваше да проверят дали са правомерни загражденията и кой ги е поставил.

От министерството на туризма са изпратили и писмо до кмета на община Каварна Нина Ставрева, на чиято територия се намират плажовете. С него изискват да се осигури безплатен достъп до плажовете на „Русалка”. Ставрева обясни пред Нова тв, че разрешението за поставяне на контролния пункт и на бариерата е от 2012 г. , когато кмет беше Цонко Цонев и срокът му вече е изтекъл. Кметицата твърди, че плащането на такса за преминаване през бариера в частен имот не е в компетенциите на общината. „Трябва да се предприемат действия от страна на държавата и на Областната администрация”, коментира Ставрева.

"Този паркинг е горски фонд. Не е узаконен. Няма начин, по който той да бъде узаконен. Закупени са само сградите върху терена. Хотелът е незаконен. Той не би трябвало да работи", обясни  бившият кмет на Каварна Цонко Цонев. И допълни, че в момента за терена се водят дела.

Министерството на туризма е уведомило и областният управител на Добрич Кирил Кирилов, който носи отговорност за неохраняемите пясъчни ивици, според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Но въпреки всички сигнали, които от години се подават към различни институции, бариерата към плажовете на „Русалка” си стои. А от летния сезон остава още малко.

Николай и Евгения Баневи са в следствения арест от 8 месеца. Те са обвинени за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, недеклариране и неплащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Според прокуратурата, от 2005 г. до задържането им в Ница, Баневи са източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Вижте какво откри МВР при акцията срещу ало измамниците в Левски

Пресцентърът на МВР разпространи снимки с откритите пари, злато и автомобили по време на спецопарацията срещу телефонната мафия в Левски. Часове наред продължи обискът в къщата на смятания за тартор на ало-измамниците Димитър Серафимов-Келеша и синът му Васил.

При акцията на ГД "Национална полиция", ОДМВР - Плевен и Дирекция "Жандармерия" бяха арестувани 8 дуии - 7 в Левски, и един - който бил тяхно "муле", в София.

Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения, допълниха от МВР.


Бутнаха дете пред влак (ВИДЕО)

8-годишно дете почина, след като 40-годишен мъж го бутна пред влак на най-натоварената гара във Франкфурт, предаде „Дойче веле” цитирани от НОВА. Нападател се е опитал да бутне и майката на детето, както и други пътници.


Мъжът е арестуван, въпреки че се е опитал да избяга. Мястото е оградено с полицейски ленти, а пътници не се допускат в близост.

По информация от полицията има връзка между нападнатите майка и дете и агресора.

Силно земетресение удари Иран (ВИДЕО)

Силно земетресение удари Иран