Пропускане към основното съдържание

Дендрариумът в Приморско, изоставен и в тежко състояние

Снимка: Дико Патронов

Най-големият на Балканите дендрариум край Приморско е в тежко състояние, алармира неговият създател Дико Патронов. В последните десет години не са отделяни пари за поддръжката на ценната сбирка дървета.

 135 вида, от които 40 иглолистни, показват световното дървесно разнообразие на площ от над 150 дка. Дендрариумът се намира на пътя между Приморско и Писменово. Обектът е изоставен, твърди неговият създател Дико Патронов. „В момента нещата са на едно много лошо ниво. В последните 10 години не са полагани грижи. Парцелите са занемарени. В него са правени някакви козметични окосявания на пътеки. Дори и това  не е правено регулярно и върху цялата територия. Други грижи не са полагани. Оградата е разкъсана и паднала. Целият дендрарирум е замърсен с плевелна горска растителност. Някои видове не са и в много добро здравословно състояние“, обясни той.

Дендрарирумът представлява интерес за студенти и еколози, селскостопански и горски специалисти. Според Патронов заради състоянието му в момента, дървесното богатство не е атрактивно за туристи съобщават от БНР.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Вижте какво откри МВР при акцията срещу ало измамниците в Левски

Пресцентърът на МВР разпространи снимки с откритите пари, злато и автомобили по време на спецопарацията срещу телефонната мафия в Левски. Часове наред продължи обискът в къщата на смятания за тартор на ало-измамниците Димитър Серафимов-Келеша и синът му Васил.

При акцията на ГД "Национална полиция", ОДМВР - Плевен и Дирекция "Жандармерия" бяха арестувани 8 дуии - 7 в Левски, и един - който бил тяхно "муле", в София.

Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения, допълниха от МВР.


Сена преля, парковете край реката във френската столица са под вода (ВИДЕО)

Сена преля, парковете край реката във френската столица са под вода

Прогноза за времето на морето във вторник

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 28°-31°.

Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.