Пропускане към основното съдържание

Предлагат белина като лекарство за всички болежки


Предлагат разредена белина като лекарство-чудо, показва разследване на bTV. Опасните химикали се разпространяват като средство за лечение на рак, аутизъм, проблеми с бъбреците и още куп други заболявания.

Препаратът ММS е дезинфектант, който убива както вредните микроорганизми, така и всичко останало по пътя си – всички клетки, независимо дали го вдишваме, мажем или пием. На сайта на бургаския производител са се давали препоръки да се инхалира препаратът, което обаче води до оток на белия дроб заради попадналите в него пари.

 „Всяка година заради този препарат ММS 270 души имат много сериозни здравословни проблеми - 7 са починали до тук в САЩ“, каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той коментира, че българският аналог на този препарат, който се продава в интернет, е нелегално произведен.

„Производителят му работи изцяло извън закона. Вчера екип РЗИ-Бургас със съдействието на полицията, посети адреса на този производител. Иззехме материали, изобщо няма информация откъде пристигат химичните вещества. Всичко се забърква в гаража или в апартамента на този човек по нелегален начин. Това нещо като себестойност струва стотинки, а той го продава за 75 лв. Докато има лековерници, които да си дават парите за глупости, това ще продължи. Тези хора се хващат за страховете на отчаяни пациенти с тежки диагнози“, обясни доц. Кунчев.

„Когато хората подадат сигнал за потенциално опасен продукт, ние реагираме, и то в рамките на 2 часа, като дейността е спряна. Какво ще последва оттам нататък, зависи от българската съдебна система, но аз мисля, че в случая този човек ще си получи заслуженото.

Въпросът е, че в това открито пространство, каквото е интернет, вероятно само след 3 дни ще има нов сайт на измамници“, обобщи доц. Кунчев.

„Това вещество хлорен диоксид е по-опасно от белината, защото е силен окислител. Образува доста силни киселини. В този препарат концентрацията на натриев хлорид и на хлорен диоксид е стотици, даже хиляди пъти над нормата, която е приета за безопасна за басейните. Може да предизвика от леки парения по лигавицата, до сериозни изгаряния, което е възможно да бъде смъртоносно“, обясни експертът по обща и неорганична химия към БАН Нина Нанкова.

Светослав Стаматов е човекът, който разпространява вредния продукт. Пред камерата на bTV той заяви, че „лекарството” не се използва за болести. Въпреки това на уеб страницата става ясно, че те лекуват заболявания, с които дори модерната медицина има все още трудности, а по указание - течността трябва да се приема по 8 пъти на ден, както и да се впръсква 2-3 пъти.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Силно земетресение удари Иран (ВИДЕО)

Силно земетресение удари ИранСемейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет


Вижте първи тестове на най-големия хидроплан в света, китайският AG600 (ВИДЕО)

Вижте първи тестове на най-големия хидроплан в света, китайският AG600.