Пропускане към основното съдържание

Във Варна акустира американски боенен кораб (СНИМКИ)


Американският разрушител „Портър“ от състава на ВМС на САЩ е на посещение във Варна до 11 август. Поводът е 140-та годишнина на българския флот. Именно от този боен кораб са изстреляни няколко десетки крилати ракети "Томахоук" по сирийската авиобаза "Шайрат" през 2017 г. Атаката е в отговор на употреба на химическо оръжие.Не сме тук заради напрежението в Черно море. Това е рутинно посещение, а целта е да укрепим и доразвием връзките с нашите партньори от НАТО и да постигнем оперативна съвместимост на Военноморските сили, каза капитан II ранг Крейг Трент – командир на кораба."Портър" е въоръжен още с антибалистични ракети, от типа използвани преди десет години от САЩ, за да унищожат дефектен свой апарат в орбита и доказвайки своите военни възможности в Космоса. Във въоръжението на разрушителя влизат още противокорабни ракети, няколко оръдия и торпеда.

Този кораб е 28-ия разрушител от клас „Арли Бърк“. Способен е на разнообразни мисии и задачи. Участвахме в учението „Морски бриз“ през миналата година с българския флот. А за последно бяхме на ваша територия през  лятото на 2016-а. Ангажиментът ни е да насърчаване мира и просперитета в региона, каза още команирът му.

300 мъже и жени е екипажът на кораба. Базовото му пристанище е в Рота, Испания, където са разположени още три разрушителя от същия клас. В празненствата за 140 години ВМС на България ще се включат още шарже д‘афер на Посолството на САЩ Джъстин Фрийдман и контраадмирал Майкъл Бейз, началник отдел  Международно сътрудничество“ на Шести американски флот.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет


Тежка катастрофа в Полша, един човек е загинал и най-малко 20 са ранени (ВИДЕО)

Варшава, Полша (AP) - Градски автобус е пробил бариера на магистрален надлез и паднал върху бетонен насип, при което е загинал поне един човек и са ранени около 20 други, съобщиха властите.

Петима от ранените са хоспитализирани в тежко състояние, каза здравният министър Лукаш Шумовски.


Кметът на Варшава Рафал Тшасковски, кандидат на президентските избори през уикенда, спря кампанията си извън столицата и отиде на мястото на катастрофата.


Автобусът се е разцепил наполовина, като предната част опираше отстрани на насипа, след като преминава през преградата и се забива на няколко метра по-долу. Втората част на автобуса остава да виси отгоре на парапетите, като в средната част се виждаше зееща дупка.


Тшасковски заяви, че разследващите смятат, че шофьорът на автобуса може да е загубил контрол, след като внезапно му е прилошало, но предупреди, че разследването продължава. Той каза, че шофьорът е млад, а автобусът е на година.


Шофьорът е хоспитализиран, но не е в тежко състояние, съобщиха от…

Десетгодишно момче постави световен рекорд за бързо решаване на задачи (ВИДЕО)

10-годишен ученик в началното училище в Англия постави рекорд на Гинес за решаване на задачи за умножение и деление за една минута.

Надуб Гил, 10-годишен, ученик в основното училище Longmoor в Лонг Итън, Англия, прекарва част от времето си заради карантината на COVID-19, практикувайки математика в приложението Times Table Rock Stars където завърши с помощта на образователната платформа, за да постави рекорда на Гинес.

Джил отговори на 196 въпроса за умножение и деление за една минута, средно на повече от три отговора в секунда, побеждавайки около 700 други ученици, които опитаха новия запис, създаден от Гинес в партньорство с приложението.

Момчето получи официален сертификат за най-високия резултат, постигнат на Times Tables Rock Stars за една минута.