Пропускане към основното съдържание

Варненци готвят протест срещу антисемейните закони


На 7 септември (събота) от 12:00 часа варненци ще излязат на протестен поход от "Козирката" до Норвежкото консулство в града срещу антисемейните закони, които влизат в сила от 1 януари 2020 г.

Освен в морската столица, на този ден протести ще има в 14 градове в страната, както и в 12 държави, сред които Норвегия, Дания, Австрия, Полша, Сърбия, Италия, Ирландия, Нова Зеландия, Канада и др.

Въпреки, че Стратегията за детето 2019-2030 г. е спряна, на 01.01.2020 влизат в сила закони, които застрашават българското семейство, пишат организаторите. Според бъдещите закони детето може да бъде иззето от родителите си само по сигнал на тел.: 116 111 от всеки един.

Отново по сигнал, социален работник може да влезе в дома също без съдебна заповед, и да състави социален доклад с огромно количество лична информация и да претърси дома. Въз основа на неговата преценка ще се оценява родителската компетентност, като например - издаване на задължителни предписания как да се гледа едно дете.

Според бъдещите закони "доставчици на социални услуги" включително и такива с чуждестранно финансиране, ще могат да избират и контролират приемните семейства, да дават становища пред съда дали родителите са годни, да получават лична информация от лекари и институции и т.н. Освен това всяко дете ще може да бъде смятано, че е в риск, ако има един родител, живее в недостатъчна жилищна площ и с недостатъчни доходи, отсъства от училище, семейството е многодетно и др.

"Ние, над 140 000 български родители и членове на Национална група не на Стратегията за детето 2019-2030 г., заставаме срещу въвеждането на тези антисемейни закони, които следват принципите на норвежката служба Берневернет, отговорна за отнемането на стотици норвежки и чуждестранни деца от техните родители. Като граждани на тази държава ние искаме да се спазва Конституцията и протестираме, когато това не се прави! Не искаме да се въвеждат права на децата, каквито де факто не са предвидени в Конституцията, още по-малко "доставчици на социални услуги", а не родителите и семейството да следят за тяхното спазване", гласи апелът на организаторите.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Водолази спасиха кашалот заплетен в мрежа на рибари (ВИДЕО)

Кашалот, попаднал в гигантска риболовна мрежа, получи така необходимата приятелска ръка от италиански водолази, които заснеха невероятното спасяване с камера отблизо, съобщава TMZ.

Тази сърдечна сцена се е случила край бреговете на Липари, където биолози, работещи в център за възстановяване на костенурки, забелязват кита не далеч от брега. Кашалота не е помръдвал, така че екипът се свързва с бреговата охрана, която изпраща група водолази за проверка.

Със сигурност ситуацията е била трагична, опашката на кита е била заплетена в незаконна рибарска мрежа - и ако гледате видеото, което водолазите са успели да заснемат, можете да забележите, че е опашката на бозайника е увита стегнато и това прави почти невъзможно за морско същество да плува свободно.

Е, водолазите се захващат за работа и двама от тях се гмуркат под вода с херметични камери и инструменти и започват да  режат въжетата, от които китът не можеше да се освободи. Не е ясно колко време е било нужно, но във всички случаи операци…

Американка показа своя дакел с тяло на далматинец (СНИМКИ)

24-годишната Виктория Хофман от американския щат Маями се сдоби с необичайно кученце на име Му. От раждането, поради проблеми с пигментацията, кучето е наполовина покрито с черни петна. Мнозина го приемат за далматинец, въпреки че това е най-често срещаният дакел.

"Изглежда, че главата му не пасва на тялото му. Много хора на улицата смятат, че той просто ходи в такъв костюм и са изненадани да открият, че това е неговият истински цвят", казва Виктория Хофман. Според нея домашният любимец е много дружелюбен, мил и има добър характер.


Момичето веднага разбира, че Му може да стане Instagram звезда. Тя създава страница за него - и не греши. Сега 12 хиляди потребители са абонирани за акаунта.

"Те често идват при нас на улицата, за да направят снимки на Му. Вярно е! Кученцето ни е малка звезда!".

В Мексико бандити убиха 24 пациенти в център за рехабилитация от наркотици

В Мексико бандити убиха 24 души в център за рехабилитация от наркотици в централния град Ирапуато, Гуанахуато.

Други трима ранени са в критично състояние, информира Ройтерс, позовавайки се на изявление на местната полиция.

Според полицията рехабилитационният център не е регистриран официално.

Генералният прокурор на Гуанахуато Карлос Замаррипа заяви, че е назначил специализиран екип, който да разследва това, което той нарича „малодушно престъпление“.

Губернаторът Диего Сину призова за съвместни усилия на федералното и щатското правителство за борба с насилието.


Атентатът е едно от най-тежките кланета в Мексико откакто Андрес Мануел Лопес Обрадор, който обеща да намали насилието, стана президент преди 19 месеца . Но през 2019 г. броят на убийствата счупи всички рекорди, а през настоящата 2020 г. броят им продължава да расте.

Щатът Гуанахуато е центърът на автомобилната индустрия в Мексико и се превърна в един от основните места за престъпно насилие в страната в резултат на войната межд…