Пропускане към основното съдържание

Пациентите със западнонилска треска се подобряват


„Два са новите случаи на западнонилска треска у нас, като и двамата пациенти вече се подобряват. Те са потвърдени от Националната референтна лаборатория“, каза пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Той обясни, че първият случай е на 48-годишен мъж, който работи в Кипър. Две седмици се чувствал зле, с температура и главоболие, получил силен световъртеж и се прибрал в Пазарджик. Лекарите от местната болница изпратили материал за изследване, който бил отрицателен, но несигурен, а вчера било доказано, че мъжът е с диагноза западнонилска треска. Това е третият случай на болестта в страната при човек, който се е заразил в Кипър.

„Другият случай е от София. Това е 41-годишен мъж. Настанен е в УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ” в неврологията със силен световъртеж. Лекарите там са установили възпаление на малкия мозък. Болестта при него е била в напреднал стадий. Мъжът вече започва да се подобрява. При млади, здрави хора, когато има диагноза западнонилска треска, обикновено прогнозата е добра. При възрастни хора над 65-годишна възраст и такива с имунен дефицит прогнозата е 15-20% смъртност”, обясни проф. Кантарджиев.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Испански политик реши да вземе душ по време на онлайн конференция, но забрави да изключи камерата (ВИДЕО)

Бернардо Бустило трябваше да подаде оставка като генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия в Торелавега заради собствената си небрежност.

Срещата във видео чата продължила твърде по-дълго от очакваното - като започнала в 8 ч. сутринта, а в 17 ч. дори не била приключила.

Бустило, който планирал да заведе дъщеря си на клас и след това да отиде на втората си работа (работи на непълно работно време като треньор по плуване), разбрал, че с толкова натоварен график няма да успее, пише Independent . Затова решил да отиде до банята с включения лаптоп.

Но поради невнимание и бързане политикът забравил да изключи видеокамерата. На срещата са присъствали не само негови колеги, но и журналисти, така че видеото бързо се появява онлайн. То показва как Бустило спокойно си взема душ, докато колегите му слушат говорещия.

- Кажи нещо на Бърни. Кажете нещо по-бързо, моля “, казва един от колегите му. Но вече е било твърде късно.

След този инцидент политикът решава да подаде ос…

Кметът на Сеул е изчезнал, тече акция по издирването му

Кметът на Сеул е изчезнал, тече акция по издирването му

Цвети Пиронкова разпуска на плажа на прекрасния Несебър (СНИМКИ)

Цвети Пиронкова разпуска на плажа на прекрасния Несебър