Пропускане към основното съдържание

Във Варна е регистриран първи случай на морбили


Във Варна бе регистриран първият случай на морбили от 2011 г. насам. Пациентът е мъж на 29 г., който е настанен в Инфекционната клиника на УМБАЛ „Света Марина“ и ще бъде изписан всеки момент. Той в добро състояние, съобщи д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Всички, които са имали контакт с него, са под медицинско наблюдение.

Младият мъж не е била имунизиран срещу морбили. Диагнозата е доказана клинично и лабораторно в края на миналата седмица.

Д-р Драганова посъветва всеки, който се съмнява, че му липсват ваксинации, да изследва имунитета си в някоя от варненските лаборатории и, ако установи пропуск, да си закупи ваксина и да я постави. Преболедувалите морбили придобиват пожизнен имунитет и не би трябвало да се страхуват от заразата.

Ще припомним, че съмнения за морбили имаше през март т.г. за 40-годишна жена от Варна, но те бяха отхвърлени.

Морбили, известна също като дребна шарка и брусница, е силно заразно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник е единствено болният човек. Той предава заразата в продължение на 8 – 10 дни. Тя се пренася по въздушно-капков път, при говор, кихане, кашляне или при плач. Възприемчивостта към заболяването е почти 100%, т.е., всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват.

Симптомите са висока температура, секреция от носа, сълзотечение, боязън от светлина, кашлица, загуба на апетит, зачервени конюктиви и други. Най-характерният сред тях е обривът, който обхваща първо лицето около носа и зад ушите, след това слиза към гърдите и крайниците.

Усложненията от морбили от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менингоенцефалити.

В момента в страната има 1 134 случая на морбили в 13 области. Варна е 14-ата, каза още д-р Драганова.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Вижте какво откри МВР при акцията срещу ало измамниците в Левски

Пресцентърът на МВР разпространи снимки с откритите пари, злато и автомобили по време на спецопарацията срещу телефонната мафия в Левски. Часове наред продължи обискът в къщата на смятания за тартор на ало-измамниците Димитър Серафимов-Келеша и синът му Васил.

При акцията на ГД "Национална полиция", ОДМВР - Плевен и Дирекция "Жандармерия" бяха арестувани 8 дуии - 7 в Левски, и един - който бил тяхно "муле", в София.

Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения, допълниха от МВР.


Алкохолът направил маймуната човек

Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години, твърдят британски учени в нова книга, цитирана от в.”Дейли мейл”‘

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър. Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването.

Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си “Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка”.

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.

Авторките на книгата припомнят, че ал…

Отново блудство с дете в Сотиря

Единият от нападателите, опитали да изнасилят 8-годишно момиченце в Сотиря, е блудствал с детето и преди един месец. Тя не смеела да се оплаче, защото той заплашвал, че ще й пререже гръкляна. Това каза майката на момичето - Цвета Атанасова пред NOVA.

Именно тя успяла да предотврати изнасилването на дъщеря си в петък, след като случайно видяла как двама мъже я нападат в близост до дома й. По-възрастният бил съсед на семейството на жертвата, в което има общо пет деца.

Пострадалото момиченце е откарано в болница адекватно и без сериозни наранявания. Било с прехапана буза от това, че насилникът я е стискал за устата да не вика. Родителите на жертвата са категорични, че ще съдят насилниците.

Близки на пострадалoто дете разказаха пред bTV, че младото момче е потърсил работа при бащата на момичето, но той му отказал. Майката на момичето сподели, че като не я открила в двора на дома им, отишла да я търси. Тогава видяла как двамата мъже се опитват да изнасилят детето ѝ в пристройката. Тя добави, …