Пропускане към основното съдържание

9 души са загинали в катастрофи от началото на месеца


Засилени проверки на пътя. Причината - увеличеният трафик към Гърция и Турция и заради прибиращите се от Западна Европа гастарбайтери. Първите няколки дни на август бяха белязани от тежки катастрофи с голям брой ранени.

Последните 24 часа бяха наситени с инциденти на пътя. Тази нощ в столицата се разигра истински екшън, след като 24-годишен моторист беше прострелян от полицаи с три стоп патрона след гонка на Околовръстното. Младият на мъж не е спрял за проверка, той се е движел с превишена скорост, без светлини и със скрити регистрационни номера. След като е бил задържан той е бил настанен за лечение в болница без опасност за живота.

На този фон данните на МВР показват, че за първите няколко дни на август на пътя са загинали 9 души, а малко над 130 са ранените. Само вчера в катастрофи са загинали четирима души.


От Пътна полиция предупреждават, че трафикът от гастарбайтъри се увеличава.

През лятото страната ни става кръстопът именно на шофьори от Турция, които пътуват със семействата си от страни от Западна Европа към родината си. Някои от тях карат по 2-3 денонощия без почивка, заспиват зад волана, изпреварват рисково, не спазват ограниченията на скоростта.

От Пътна полиция вече отчитат засилен трафик към Турция и Гърция. Традиционно през летния сезон статистиката показва увеличение на инцидентите именно с румънски и турски шофьори. Най-често нарушенията са свързани с неправилно изпреварване, тъй като чуждестранните водачи се стремят да карат в колона от по 2-3 автомобила. Практиката показва, че много от инцидентите са предизвикани заради преумора и заспиване зад волана.

От МВР признават, че глобите се събират трудно.

Според експерти контролът трябва да се затегне, а решение липсва вече близо 15 години. Едно от предложенията е камерите на пътна полиция да се свържат с граничните пунктове. Така глобите да се плащат преди напускане на страната. Данните на МВР показват, че от началото на годината на пътя са загинали малко над 320 души.

Засилен ще бъде контролът и при камионите и автобусите. В края на месец юли в рамките на операция на "Тиспол" са проверени над 7 хиляди товарни автомобила и около 2 хиляди автобуса. Най-честите нарушения са свързани с превишена скорост и неизползване на обезопасителните колани.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Силно земетресение удари Иран (ВИДЕО)

Силно земетресение удари ИранСемейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет


Вижте първи тестове на най-големия хидроплан в света, китайският AG600 (ВИДЕО)

Вижте първи тестове на най-големия хидроплан в света, китайският AG600.