Пропускане към основното съдържание

Вижте котви на 2000 години в музея в Ахтопол

Снимка: Почивка.бг

Един от най-малко познатите, но от най-интересните музеи в България е посветен на котвите. Той е съвсем млад, но е супер интересен за всички, които обичат морето. Намира се в Ахтопол. 

Музеят е на около 250 м от кея на градчето – едно от малкото у нас, което би могло да организира своя „Кроазет” – истинска крайбрежна улица, която е и главна. Както е известно, Созопол, Несебър и останалите подобни селища, които са населени още от античността, не са организирани с лице към морето, а са се затворили със защитените си центрове. Ахтопол, напротив, има своята променада и е обърнат с лице към нея.

Колекцията „История на котвата”, изпълнила музея в Ахтопол, обаче е една от най-големите специализирани в света. Освен, че е богата на експонати от различни епохи, невероятното е, че те са откупувани, за да не бъдат претопени. Събирането не е било толкова трудно в този район, защото още от времената на гръцката колония преди 2,5 хилядолетия, покрай града минават важни морски пътища – търговски, военнии и риболовни. Все пак е толкова близо до връзката между Черно и Средиземно море.

Експозицията е атрактивно разположена на моравата пред модерната сграда на музея, но не е само в тревата. Тя завзема ресторанта на първия етаж и две зали на втория етаж на специализираната сбирка. Освен котвите, разгледайте и картите – най-старите са на повече от 1600 години, което може да се види на много малко места на планетата. Интересни са също камбаните от плавателни съдове. Даже старият пристанищен фар на Ахтопол е част от наистина неповторимата експозиция разказват от Дир.бг.

Коментари


НАЙ-ЧЕТЕНИ

Силно земетресение удари Иран (ВИДЕО)

Силно земетресение удари ИранСемейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет

Семейство се озова в затвора, след като публикува снимки от сватбата си в Интернет


Вижте първи тестове на най-големия хидроплан в света, китайският AG600 (ВИДЕО)

Вижте първи тестове на най-големия хидроплан в света, китайският AG600.